Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει αύριο την εκ νέου καταμέτρηση του 46% των ψήφων των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 14 Απριλίου, αλλά όχι υπό τους όρους που ζήτησε ο ηττημένος υποψήφιος Ενρίκε Καπρίλες, τις οποίες το συμβούλιο κρίνει «αδύνατες».

«Ύστερα από ενδελεχή εξέταση στο εθνικό εκλογικό συμβούλιο, διαπιστώσαμε ότι είναι αδύνατο να εγκρίνουμε τους όρους που προτείνει ο Ενρίκε Καπρίλες και που δεν προβλέπονται στο νομικό σύστημα», δήλωσε η πρόεδρος του συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζητεί κυρίως νέα καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων και με όλες τις εκλογικές λίστες για να συγκρίνει το αποτέλεσμα με την καταμέτρηση την οποία ήδη έχει κάνει το συμβούλιο σε ένα μέρος των ψήφων με όλες τις εκλογικές λίστες. Ο Καπρίλες κατήγγειλε νοθεία στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Η πρόεδρος του συμβουλίου είπε ότι η καταμέτρηση θα αρχίσει τη Δευτέρα, με την επιλογή τυχαίου δείγματος 12.000 ψηφοδελτίων από 16.000 εκλογικά τμήματα, που αντιπροσωπεύει το 46% των ψήφων που μένει να καταμετρηθούν εκ νέου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουνίου, είπε η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου η παρέμβαση της οποίας μεταδόθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Σύμφωνα με το εκλογικό συμβούλιο, σε ποσοστό συμμετοχής 79%, ο Νίκολας Μαντούρο έλαβε ποσοστό 50,75% έναντι 48,97% για τον κυβερνήτη Καπρίλες, δηλαδή μια διαφορά μόλις 265.000 ψήφων.