Την ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών, ενός νέου Κινήματος που κινείται στο χώρου του ευρύτερου αντιμνημονιακού Κέντρου, ανήγγειλε στη Λευκωσία ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ο 53χρονος πολιτικός από την Πάφο, είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής με το ΑΚΕΛ (1996 και 2001) και υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορίου (2003-2006) και Εξωτερικών (2006-2007) στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ήταν υποψήφιος και ήρθε τρίτος, πίσω από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά, συγκεντρώνοντας όμως το σημαντικό ποσοστό του 26,15%.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα, που έκανε «έκκληση σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα ιδεολογίας και ταυτότητας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του», η Συμμαχία Πολιτών είναι «κοινωνικό Κίνημα, που θέλει να δώσει δύναμη και ρόλο στους πολίτες, μακριά και έξω από στεγανά και κατεστημένα».

Μιλώντας στην ιδρυτική συνέλευση του Κινήματος άσκησε έντονη κριτική για τους χειρισμούς σε θέματα οικονομίας και είπε ότι «η Κύπρος βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή». «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι -είπε- να ανεχόμαστε τον γερμανικό ηγεμονισμό και πρέπει να τεθεί το Μνημόνιο σε δημοψήφισμα».

Κάλεσε τους πολίτες σε «συστράτευση στον αγώνα για αποτροπή σχεδιασμών που επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε αποικία της Τρόικας και να υποθηκεύσουν το φυσικό αέριο».

Υποστήριξε ότι «την οικονομική εξάρτηση της Κύπρου θα ακολουθήσει η προσπάθεια επιβολής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν».

«Η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση στην οποία βρίσκεται σήμερα τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την επιβολή καταστροφικής λύσης στο Κυπριακό» σχολίασε και επεσήμανε: «Σ' αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες το βάρος της αντίστασης και της διεκδίκησης των εθνικών μας δικαιωμάτων, πέφτει στους ώμους των πολιτών».

Στην Πολιτική Διακήρυξη Αρχών της Συμμαχίας Πολιτών καταγράφονται οι βασικές θέσεις του νέου Κινήματος για το Κυπριακό, την κατάσταση της οικονομίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Στη Συμμαχία Πολιτών προσχώρησαν πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη όπως: οι πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ Άγης Αγαπίου και Κυριάκος Τυρίμος και του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης.

Επίσης, προσχώρησαν οι Στέλιος Αμερικάνος, Χριστόδουλος Ταραμουντάς και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ, οι Σίμος Αγγελίδης και Χρίστος Σενέκκης του ΔΗΚΟ, ο επιχειρηματίας Πάνος Ιωαννίδης, ο μουσικοσυνθέτης Βάσος Αργυρίδης και η Ειρήνη Μάντολες.

Στην ιδρυτική συνέλευση παρέστησαν ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Η καταστατική συνέλευση του νέου πολιτικού σχηματισμού έχει οριστεί για τις 23 Ιουνίου.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από