Η αστυνομία του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο τη σύλληψη το πρωί των δύο ιδιοκτητών του εργοστασίου ενδυμάτων, που κατέρρευσε την περασμένη Τετάρτη κοντά στην Ντάκα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 341 ανθρώπους, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων.

«Συλλάβαμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του εργοστασίου», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας στην Ντάκα, Σιαμλ Μουκερίε.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους οι δύο ιδιοκτήτες που συνελήφθησαν Ραχμάν Τάπας και Σαμάντ Αντνάν παραδόθηκαν μόνοι τους στις αστυνομικές αρχές.

Στη συνέχεια η αστυνομία συνέλαβε δύο μηχανικούς που είχαν σχεδιάσει και επιβλέψει το χτίσιμο του κατεστραμμένου σήμερα κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είχαν ξεσπάσει ταραχές στη Σαβάρ, όπου έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα, από διαδηλωτές που ζητούσαν να συλληφθούν και να κρεμαστούν οι ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών που ανάγκασαν τους εργαζόμενους να δουλέψουν στο κτίριο, παρά τις ρωγμές που είχε.

Η αστυνομία αναμένεται να κινήσει τη νομική διαδικασία για «φόνο εξ αμελείας» καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, παρά τις ρωγμές που εμφανίστηκαν στο κτίριο και οδήγησαν στην κατάρρευσή του.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ανασύρθηκαν 24 ακόμα επιζήσαντες μέσα από τα ερείπια του οχταώροφου κτιρίου «Ράνα Πλάζα» ενώ αγνοούνται ακόμη 900 άνθρωποι.

Ο ιδιοκτήτης του «Ράνα Πλάζα» κρύβεται, πάντως, και διαφεύγει της σύλληψης.

Εναντίον του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, η γυναίκα και συγγενείς του κρατούνται και υπάρχει σήμα απαγόρευσης εξόδου με περιπολίες σε αεροδρόμια της χώρας.