Το Ισραήλ πρόκειται να σταματήσει τη χρήση βομβών με λευκό φώσφορο σε πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, ακόμη και θανατηφόρες για όσους βρεθούν κοντά στο σημείο που εκρήγνυνται.

Πάντως, κατά τον ισραηλινό στρατό, επρόκειτο για βόμβες με «ελάχιστη ποσότητα» λευκού φωσφόρου, που «θα αποσυρθούν σύντομα», όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Για τη χρήση των βομβών αυτού του τύπου, κυρίως στη Γάζα, το Ισραήλ είχε επικριθεί με σφοδρότητα από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο ΟΗΕ και η οργάνωση Human Rights Watch (HRW) είχαν επισημάνει τη χρήση τους μέσα στην πυκνοκατοικημένη Γάζα κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του 2008-2009 όταν είχαν σκοτωθεί 1400 Παλαιστίνιοι, σε μεγάλο μέρος τους άμαχοι.

Κατά την HRW, μάλιστα, η χρήση από το Ισραήλ ήταν «σκόπιμη ή ριψοκίνδυνη», κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου, και προκάλεσε «άσκοπους θανάτους αμάχων».

Οι βόμβες χρησιμοποιούνται σαν εμπρηστικές ή για την δημιουργία προπετάσματος καπνού που αποπροσανατολίζει τον αντίπαλο. Θα αντικατασταθούν από καπνογόνες βόμβες.

Ο φώσφορος αναφλέγεται αυθόρμητα και μπορεί να προκαλέσει φοβερά εγκαύματα αν πέσει πάνω στο σώμα.

Η Σύμβαση για τα Συμβατικά Οπλα του 1980 απαγορεύει την χρήση λευκού φωσφόρου σαν εμπρηστικό μέσο κατά αμάχων ή σε επιδρομές.