Καθώς ο Μαραθώνιος της Βοστώνης ολοκληρωνόταν το απόγευμα της Δευτέρας 15ης Απριλίου, ο χρήστης του twitter,@DeLoBarstool έστειλε ένα σύντομο tweet: «Εεε, εκρήξεις στη Βοστώνη». Αυτή ήταν η πρώτη διαδικτυακή καταγραφή των δύο βομβών που εξερράγησαν στον τερματισμό του Μαραθωνίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι –μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο αγόρι -, να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι (εκ των οποίων δέκα ακρωτηριάστηκαν) και να αρχίσει ένα δραματικό ανθρωποκυνηγητό που το παρακολούθησε όλος ο πλανήτης σε απευθείας μετάδοση.

Ο DeLo –το προφίλ του στο twitter συνοδεύεται από την εικόνα ενός Στρουμφ να πολεμά τον Νταρθ Βέιντερ του «Πολέμου των Αστρων» –ίσως να μην ήταν η πιο αξιόπιστη πηγή, φαίνεται όμως ότι ήταν ο πρώτος στην αμερικανική μεγαλούπολη που μετέδωσε το γεγονός, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Και αντίθετα με πολλούς από όσους έμελλε να ακολουθήσουν, εκείνος τουλάχιστον περιέγραψε τα γεγονότα επακριβώς. Κάτι που δεν έκαναν οι ασθμαίνοντες ρεπόρτερ μερικών από τα πιο γνωστά αμερικανικά μέσα, μεταξύ των οποίων το CNN και το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Καθώς η ένταση μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας εκτονώνεται, η συζήτηση αφορά λιγότερο τις ούτως ή άλλως κουραστικές συγκρίσεις μεταξύ των «παλαιών και των νέων» μέσων και στρέφεται περισσότερο σε μια εξέταση των διαδικτυακών εργαλείων που έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα media, η Αστυνομία και μέλη του κοινού και το πώς αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται σε πραγματικό χρόνο.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ. Καίριο είναι το ερώτημα εάν το εικονικό ανθρωποκυνηγητό που στήθηκε στο Ιντερνετ από χρήστες μέσων όπως το twitter, το Reddit ή το 4Chan βοήθησε ή εμπόδισε το πραγματικό ανθρωποκυνηγητό που εξελισσόταν επί ημέρες στους δρόμους της Βοστώνης –εκθέτοντας σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους. Ενώ κάποιοι χρήστες της κοινωνικής ιστοσελίδας Reddit χρησιμοποίησαν το site προκειμένου τις ημέρες που ακολούθησαν τις εκρήξεις να προσφέρουν υποστήριξη, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να κάνουν εικασίες, άλλοι άρχισαν –όπως έγραψε το περιοδικό «Wired» –ένα «κυνήγι μαγισσών» για το οποίο ένας εκ των δημιουργών της ιστοσελίδας ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Λίγο μετά τις επιθέσεις, σε ένα φόρουμ με τον τίτλο «Βρείτε τους βομβιστές της Βοστώνης» κάποιοι χρήστες είχαν επιδοθεί στην προσπάθεια να εντοπίσουν άτομα που ίσως σχετίζονταν με τις επιθέσεις. Μέσα από φωτογραφίες και υλικό κατέληξαν σε δύο άτομα, τον 17χρονο Σαλάχ Μπαρούν και τον 22χρονο Σουνίλ Τριπάθι, οι οποίοι τελικά αποδείχθηκαν άσχετοι με την υπόθεση. «Πρέπει να δούμε τι συνέβη ώστε στο μέλλον να μη γίνουμε εμπόδιο στο να επιλυθούν καταστάσεις κρίσης. Παρότι ξεκίνησαν με αγαθές προθέσεις, κάποιες από τις δραστηριότητες στο Reddit υποδαύλισαν επικίνδυνες εικασίες που εξελίχθηκαν σε αρνητικές επιπτώσεις για αθώα άτομα», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ερικ Μάρτιν.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. Το πρώτο tweet το ακολούθησαν χιλιάδες άλλα, ρεπορτάζ και αντιδράσεις καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν στο Διαδίκτυο να εκφράσουν ό,τι αισθάνονται ή να πουν ό,τι σκέφτονται. Ολα αυτά τα διευκόλυναν και οι κινήσεις των Αρχών. Για παράδειγμα, οι επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου των αστυνομικών της Βοστώνης μεταδίδονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω Ιντερνετ, γεγονός που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στον κόσμο μπορούσε να παρακολουθήσει τι έλεγαν μεταξύ τους. Η Αστυνομία της Βοστώνης μέσω του λογαριασμού της στο twitter εξέδωσε προειδοποίηση να μη γνωστοποιούνται οι χώροι τους οποίους ελέγχει –η προειδοποίηση έγινε retweet 20.000 φορές. Η προειδοποίηση όμως ήρθε αργά για την άτυχη οικογένεια ενός αγνοούμενου φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, το όνομα του οποίου μεταδόθηκε μέσω twitter και Reddit ως υπόπτου επειδή το είχαν αναφέρει οι αστυνομικοί στον ασύρματο.

Η μάχη της «πρωτιάς»

Ενα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και να απαντηθεί έπειτα από τις επιθέσεις στη Βοστώνη και τη συμμετοχή εκατομμυρίων χρηστών του Ιντερνετ στις εξελίξεις που ακολούθησαν είναι το εάν η άμεση απάντηση των κοινωνικών μέσων και η απεριόριστη όρεξή τους για ειδήσεις έπειτα από ένα τέτοιο συμβάν προκαλούν στα παραδοσιακά μέσα αγωνία και μια διάθεση να μείνουν στο «παιχνίδι», δημοσιοποιώντας ειδήσεις που δεν έχουν τσεκαριστεί και κάνοντας ακόμα χειρότερο το φυσικό ρεφλέξ που υπάρχει στον κόσμο της δημοσιογραφίας, να θέλουν όλοι να έχουν το θέμα πρώτοι.