Το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαφορετική νομική βάση για να διεκδικήσει η Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι’ αυτό και επιμένει στη θέση ότι τέτοιου είδους διεκδικήσεις «έχουν χάσει τη σημασία τους». Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί «νέα βάση», σε περίπτωση που η Ελλάδα υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ρωτήθηκε χθες αν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συζητήσει με την Ελλάδα το θέμα όπως ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, είπε ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια, που είχε διατυπωθεί τελευταία φορά στις 10 Απριλίου». Η θέση αυτή είναι ότι τέτοιου είδους αξιώσεις «έχουν χάσει τη σημασία τους».

Η διατύπωση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης δεν αμφισβητεί την ύπαρξη αξιώσεων, ανεξάρτητα από την αξιολόγησή τους, και δεν αποκλείει τη συζήτηση του θέματος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Λεπτή διαφοροποίηση συνιστά και η παραπομπή στη «βάση» συζήτησης. Αυτή η βάση σήμερα δεν υπάρχει για το Βερολίνο. Μπορεί όμως να προκύψει υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση να θεμελιώσει νομικά την οποιαδήποτε αξίωσή της έναντι της Γερμανίας. Δεύτερον, να πάρει την πολιτική απόφαση –συνεκτιμώντας τις γενικότερες παραμέτρους –να δρομολογήσει τη διεκδίκηση των αξιώσεών της. Τότε θα διαμορφωθεί και νέα νομική αφετηρία και το μπαλάκι που πετάει σήμερα το Βερολίνο στην Αθήνα θα επιστρέψει στη Γερμανία.