Κατά τη διάρκεια της παραμονής του αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο Φώτης Κουβέλης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο η ΔΗΜΑΡ έχει την εικόνα πολύφερνης νύφης με σημαντική πολιτική προίκα. Και αυτό διότι παρά το σχετικώς περιορισμένο εκλογικό μέγεθός του, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ενδιαφέρει στην Ευρώπη πολλούς και για πολλά.

Ενδιαφέρει κατ’ αρχάς τους ιθύνοντες της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι με τη «στάση υπευθυνότητας» που έχει επιδείξει η ΔΗΜΑΡ συμμετέχοντας εθελουσίως –και όχι εξ ανάγκης –στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας, συγκαταλέγεται αναμφιβόλως στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως και αν αυτές ορίζονται.

Αψευδής μάρτυρας η εξαιρετικά θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον Φ. Κουβέλη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνάντησης, η οποία βάσει του πρωτοκόλλου έπρεπε να κρατήσει μισή ώρα, αλλά στην πράξη κράτησε πάνω από μία ώρα.

Η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι φυσικά άσχετη από την «πολιτική στροφή» που πραγματοποιούν εσχάτως οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι όλο και περισσότερο αφήνουν να εννοηθεί ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη Νότια Ευρώπη δεν είναι τόσο δική τους επιλογή όσο των ισχυρών οικονομικώς κρατών, που έχουν εγγυηθεί τα δάνεια προς τις ασθενείς οικονομικώς χώρες.

αποστασιοποίηση. Η διακριτική αποστασιοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις «πολιτικές τυφλής λιτότητας» επιβεβαιώθηκε αυτή την εβδομάδα και από τα όσα είπε ενώπιον της Ευρωβουλής ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, τον οποίο ωστόσο ο Φ. Κουβέλης δεν θεώρησε σκόπιμο να συμπεριλάβει στο πλήθος των επαφών που είχε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Εξίσου θερμό, αν όχι θερμότερο, ήταν το κλίμα που επικράτησε και στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ. Ο γερμανός Σοσιαλιστής πρόεδρος της Ευρωβουλής δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014 – 2019 και γνωρίζει ότι σε μεγάλο βαθμό η επιδίωξή του αυτή θα εξαρτηθεί από τα κουκιά των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Και αυτό διότι οι ευρωεκλογές του 2014 είναι οι πρώτες που θα γίνουν επί τη βάσει της Συνθήκης της Λισαβώνας, η οποία επιτάσσει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει σε γενικές γραμμές να απηχεί τις διαθέσεις του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος έτσι όπως αυτές καταγράφονται στις ευρωεκλογές.

Ο Μ. Σουλτς γνωρίζει πως αν καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Οικολόγων της Ευρωβουλής, έχει έστω και οριακές πιθανότητες να διεκδικήσει την προεδρία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως είναι λογικό, επιδίωξε να πληροφορηθεί ποιες είναι οι διαθέσεις της ΔΗΜΑΡ επί του θέματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Φ. Κουβέλης δεν τον απογοήτευσε, αφήνοντας άλλωστε να εννοηθεί ότι η φιλικότερη προς τις απόψεις της ΔΗΜΑΡ πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής μάλλον είναι η Σοσιαλιστική. Κάτι που ικανοποίησε όχι μόνο τον Μ. Σουλτς αλλά και τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Χάνες Σβόμποντα, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο Φ. Κουβέλης.

Οπως ανέφεραν παράγοντες της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής, η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρει τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, όχι τόσο λόγω της εκλογικής της δύναμης αλλά κυρίως για λόγους συμβολισμών.

Και αυτό διότι η ευρωκοινοβουλευτική εικόνα του χωρισμένου στα δύο στις Βρυξέλλες ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά προβληματική, ενώ εμφανίζεται να επικρατεί στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο οι Ευρωσοσιαλιστές πιστεύουν πως δεν υπάρχουν σημεία πολιτικής επαφής.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια ελληνική πολιτική «μαύρη τρύπα» στον χώρο της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς την οποία, όπως ευελπιστούν πολλοί από τους ιθύνοντές της, θα μπορούσε ώς ένα βαθμό να καλύψει η ΔΗΜΑΡ.