Είναι βαμμένος ο Καμμένος; Ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωνε βέβαιος, η μόνη απορία του ήταν «τι νούμερο είναι;

7 L’ Oreal;». Το σχόλιο για την κόμη του Ανεξάρτητου Ελληνα τού κόστισε μια αγωγή. Στη δε Βουλή είπε ότι θα ζητήσει πραγματογνωμοσύνη. Προς τι η χλεύη απέναντι σε έναν πολιτικό που προσέχει την εικόνα του; Δεν είναι ο μόνος. Αν και ελέω δημοσκόπων ουδείς το παραδέχεται.

Κινέζοι κομμουνιστές

Βαφή με κομματική ντιρεκτίβα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας οι πολιτικοί φορούν μια ανεπίσημη στολή. Σκούρο κοστούμι, κόκκινες γραβάτες και πανομοιότυπα «κράνη» από κατάμαυρα μαλλιά (όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ζου Ρόντζι). Ανεξαρτήτως ηλικίας. Το Κόμμα είναι ένας από τους πιο πειθαρχημένους οργανισμούς παγκοσμίως και τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Οι Κινέζοι κομμουνιστές βάφουν την κεφαλή τους εις το όνομα του σοσιαλισμού. Ακόμη και με αυτόν τον φαινομενικά ανάλαφρο τρόπο καθιστούν σαφές στο «ποίμνιο» ότι το Κόμμα έχει συνέχεια. Δεν εξαρτάται από μία και μόνο προσωπικότητα, δεν έχουν σημασία τα άτομα, είναι θεσμός. Και είναι όλοι τόσο αφοσιωμένοι, που σιγά τη θυσία κάθε δέκα ημέρες να βάφουν τη ρίζα.

Ρόναλντ Ρέιγκαν

Ο πρώτος διδάξας

Το μαλλί του Ρίγκαν ήταν ένα ζήτημα μείζονος σημασίας στις ΗΠΑ. Οι ρεπόρτερ στήνονταν έξω από το κουρείο του για να πάρουν τρίχες και να τις ελέγξουν. Αυτός πάλι το αρνιόταν κατηγορηματικά. Αλλωστε, το βαμμένο μαλλί δεν κολλούσε με το μάτσο προφίλ του καουμπόη που προωθούσε. Τι κι αν κάποτε υπήρξε σταρ του Χόλιγουντ; Την ιστορική αλήθεια αποκατέστησε μετά το θάνατο του Ρίγκαν ο πρώην αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του και 30 χρόνια συνεργάτης του, ο Μάικλ Ντίβερ. Σύμφωνα με τον Ντίβερ, ο πρόεδρος δεν έβαψε ποτέ τα μαλλιά του, απλώς έβαζε συνέχεια «μπριλ κριμ», ελληνιστί μπριγιαντίνη.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο γερασμένος δανδής

Βάζει πάντα άσπρο αϊλάινερ στα κάτω βλέφαρα ώστε τα μάτια του να φαίνονται μεγαλύτερα στις φωτογραφίες. Δεν παραλείπει να απλώσει τόνους μέικ απ στο πρόσωπό του – και όσο για τα μαλλιά του; Επειδή αδυνατίζουν (κατά την άποψή του φταίνε οι πολλές φιλενάδες που είχε) έκανε εμφύτευση και φυσικά τα βάφει. Στο γνωστό ελαφρώς κοκκινωπό καστανό. Μπορεί η παγκόσμια κοινή γνώμη να θεωρεί τον 76χρονο Καβαλιέρε στην καλύτερη των περιπτώσεων καρικατούρα μετροσέξουαλ, ο ίδιος πάντως φρονεί πώς με όλα αυτά αρέσει. Οπως το είχε θέσει το 2011, «το 30% των γυναικών όταν ερωτήθηκε αν θέλει να κάνει σεξ μαζί μου απάντησε “ναι” ενώ το 70% είπε: “Τι; Πάλι;”».

Γκέρχαρντ Σρέντερ

Στο δικαστήριο για τρίχες

Το 2002 ένα γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων φιλοξένησε την άποψη μιας στυλίστριας, που ελαφρώς περιπαιχτικά υποστήριξε ότι ο καγκελάριος Σρέντερ πρέπει να παραδεχθεί ότι σκουραίνει τα μαλλιά του. Είναι, είπε, καλύτερο για την αξιοπιστία του. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σρέντερ βρήκαν την ευκαιρία για επίθεση. Η κατηγορία ήταν πώς «όποιος πειράζει τα μαλλιά του πειράζει και τα στατιστικά στοιχεία». Ο καγκελάριος έκανε μήνυση στο πρακτορείο και κέρδισε. Μέχρι και ο κομμωτής του, Ούντο Βαλτς, κατέθεσε γραπτώς ότι δεν βάφει την κόμη του κι έχει λευκές τρίχες. Για πολλά γερμανικά μίντια τότε το χιούμορ του Σρέντερ «πήγε διακοπές».