Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου από τις παλινωδίες και τις συνεχείς προστριβές μεταξύ των υπουργών, αναγκάζοντας για πρώτη φορά τον Αντώνη Σαμαρά να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» με διαλυτικές συνέπειες για την κυβέρνηση.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ. Παράλληλα με τις αυστηρές συστάσεις που απηύθυνε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για καλύτερη συνεννόηση και προετοιμασία, ο Πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα με αποδέκτες τους κυβερνητικούς εταίρους, ζητώντας ουσιαστικά να μπει τέλος στις διαδοχικές ενστάσεις και στο κλίμα καχυποψίας που δηλητηριάζει τη συνοχή της τρικομματικής συμμαχίας. «Δεν πρέπει να την πάθουμε όπως εκείνοι που νίκησαν στα δύσκολα και πήγαν από… ατύχημα. Περάσαμε τους βαθύτερους ωκεανούς, να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό», τόνισε με έμφαση.

Σε αυτό το σκηνικό το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στη χθεσινή κοινή επιθεώρηση από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο των έργων στον οδικό άξονα Κορίνθου – Πατρών, προκειμένου να ξαναβρεί ο κυβερνητικός συνασπισμός την ισορροπία του και νέο βηματισμό. Ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε στο αυτοκίνητό του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και μετακινήθηκαν μαζί ανάμεσα στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού, σε μια συμβολική κίνηση που πρωτίστως αποσκοπούσε να εκπέμψει το μήνυμα ότι η συμπόρευση των κυβερνητικών εταίρων είναι δεδομένη, παρά τις επιμέρους διαφωνίες.

Η δεκάλεπτη κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο αρχηγών βοήθησε να λειώσουν οι πάγοι των τελευταίων ημερών, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η διάσταση Μανιτάκη – Ρουπακιώτη και κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει ενδιάμεση λύση. Ακόμη, εξετάστηκε το ζήτημα του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια, ο οποίος αναμένεται να αντικατασταθεί προσεχώς από πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Με στόχο να προωθηθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να έχει σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το τελευταίο διάστημα «παρουσιάζεται στην κοινωνία ένα θέαμα όχι και τόσο κολακευτικό για τη συνοχή της κυβέρνησης», αναφερόμενος ουσιαστικά στο διπλό χτύπημα που δέχθηκε χθες ο κυβερνητικός συνασπισμός με την απόσυρση της διάταξης Μανιτάκη για τα ένδικα μέσα των απολυμένων υπαλλήλων, αλλά και της ρύθμισης Βρούτση για την περικοπή (έως και 35%) των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ.

ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ. Επειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Μαξίμου – Ιπποκράτους – Αγίου Κωνσταντίνου, αποφασίστηκε η διάταξη Μανιτάκη να μην ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που ενσωματώνει τη νέα συμφωνία με την τρόικα, αλλά να επανέλθει ριζικά τροποποιημένη μετά το Πάσχα ως ρύθμιση Ρουπακιώτη. Το «βέτο» του υπουργού Δικαιοσύνης για την επίμαχη διάταξη βραχυκύκλωσε χθες το κυβερνητικό επιτελείο και στο τέλος βρέθηκε πολιτικά εκτεθειμένος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος επικαλούμενος ξαφνική αδιαθεσία απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η υπόθεση, η οποία είναι αυτονόητο ότι προκαλεί αναταράξεις και στη ΔΗΜΑΡ, έληξε σε αυτή τη φάση με επικράτηση του κ. Ρουπακιώτη. Και αυτό γιατί αναγνωρίστηκε από τους τρεις εταίρους ότι οι χειρισμοί του κ. Μανιτάκη ήταν προβληματικοί τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο. «Νομικά η διάταξη δεν έστεκε…», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, ενώ ως πολιτικό «φάουλ» αντιμετωπίστηκε η προώθηση μιας τροποποίησης στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εν αγνοία τού καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης.

Η απουσία του κ. Μανιτάκη από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επιτείνει τις τριβές, ενώ αιφνιδίασε και τον Πρωθυπουργό που αγνοούσε την ξαφνική ασθένεια του υπουργού. Ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, πάντως, δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως, ενώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνουν ότι η αδιαθεσία του κ. Μανιτάκη δεν ήταν «διπλωματική».

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί και για το υπουργείο Εργασίας, λόγω της αιφνιδιαστικής μείωσης στις συντάξεις του ΟΑΕΕ που επιχειρήθηκε να περάσει μέσω του πολυνομοσχεδίου. Η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ανάγκασε τον κ. Βρούτση να αποσύρει τη ρύθμιση, ώστε να αποφευχθεί ακόμη μία εστία εντάσεων.

Τριφωνική ασυνεννοησία

Δύο ρυθμίσεις αναγκάστηκε να αποσύρει την ύστατη ώρα από το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση. Η μία ήταν έργο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση (δεξιά φωτογραφία), ο οποίος αναδιπλώθηκε για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ μετά από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ. Και η άλλη έφερε αντιμέτωπους τους υπουργούς που στηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (αριστερή φωτογραφία), έθεσε βέτο στην κατάργηση των διαταγών πληρωμής που προωθούσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης (κεντρική φωτογραφία). Η διευθέτηση του ζητήματος αναβλήθηκε ύστερα από παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη.