«Ανά πάσα στιγμή ήταν πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη», επισημαίνεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται στο σημερινό φύλλο της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

To 29σέλιδο έγγραφο στάλθηκε από την Μπούντεσμπανκ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο καλείται να αποφασίσει τον Ιούνιο για τη συμβατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM με το γερμανικό Σύνταγμα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζας της Γερμανίας αντιτίθεται στο συγκεκριμένο υπόμνημα κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Γενς Βάιντμαν , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε υπερβολικό ρίσκο αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα χαμηλής φερεγγυότητας, ενώ αμφισβητείται εάν κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και γίνεται παραπομπή στο ελληνικό παράδειγμα.

«Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής Ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», σημειώνει ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν και τονίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», προσθέτει ο κ. Βάιντμαν και διευκρινίζει ότι δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από