Η λιτότητα στην ευρωζώνη δεν υποστηρίζεται μόνο από την κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά εμμέσως και από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καλούμενος να σχολιάσει την πρόσφατη προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, ανέφερε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές, η μείωση του χρέους και η επίτευξη ανάπτυξης αποτελούν μέρος της ίδιας λύσης.

Η επισήμανση του Σταϊνμάιερ ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη λιτότητα έρχεται ενώ η Μέρκελ εξακολουθεί να ακολουθεί πιστά το δόγμα της, που λέει ότι όλο το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να πέσει στους ώμους των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι χώρες αυτές, σύμφωνα με ανάλυση της «Wall Street Journal» με τον τίτλο «Το στοίχημα της Μέρκελ για το μέλλον του ευρώ», οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειώσουν τα ελλείμματα, το εργατικό κόστος και το κράτος πρόνοιας. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι πολιτική της Καγκελαρίου είναι να αποφύγουν η Γερμανία και οι άλλες ισχυρές χώρες του ευρώ το κόστος διάσωσης των ασθενέστερων μελών του ενιαίου νομίσματος διατηρώντας τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών μέσω των ευρωπαϊκών συμφώνων. Η «Wall Street Journal» παρουσιάζει επίσης το παρασκήνιο των αποφάσεων της Μέρκελ ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο από τα μέσα του 2012 και μετά.

Ουσιαστικά τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, παρά τις προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή να σταματήσει η προσπάθεια για μείωση χρεών και ελλειμμάτων. Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο επισήμανε και αυτός ότι δεν θα ωφελήσει να γίνει προσπάθεια για ανάπτυξη σταματώντας την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του χρέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του ετέθη κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε πως δεν πιστεύει ότι ο Μπαρόζο πιστεύει πραγματικά σε αναστολή της λιτότητας. «Δεν πιστεύω πως ο Μπαρόζο πιστεύει πραγματικά ότι πρέπει να δώσουμε λιγότερη έμφαση στις περικοπές, αλλά γνωρίζει λόγω της έκρηξης της ανεργίας των νέων στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την ανάπτυξη», ήταν οι δηλώσεις του Σταϊνμάιερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το SPD έχει δείξει πως αποδέχεται τις απόψεις του Σοσιαλιστή Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης. Ενόψει όμως των εκλογών του φθινοπώρου και με τη Μέρκελ να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι μεγάλες. Οι γερμανοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι στηρίζουν τη σκληρή γραμμή Μέρκελ απέναντι στις χώρες με μεγάλα χρέη, κάνοντας τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες πιο προσεκτικούς για το πώς προσεγγίζουν το θέμα «λιτότητα εναντίον ανάπτυξης», σημειώνει το Reuters. Αλλωστε, εάν το SPD χάσει τις εκλογές ελπίζει ότι θα έχει αρκετά ισχυρή θέση ώστε να συνασπιστεί με το κόμμα της Μέρκελ. Κάτι τέτοιο είχε γίνει την περίοδο 2005-2009 όταν ο Σταϊνμάιερ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών.