Ρυθμούς… ράλι και υψηλές ταχύτητες, που έως σήμερα δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην επικίνδυνη Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, είχε η χθεσινή επιθεώρηση της επανεκκίνησης των κατασκευαστικών έργων στην Ολυμπία Οδό από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και λόγω της απουσίας του Φώτη Κουβέλη στις Βρυξέλλες τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ. Μέσα σε μία ώρα –από τις 10 έως τις 11 το πρωί –οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη και τον αρμόδιο τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, επισκέφθηκαν τρία διαφορετικά σημεία των έργων: δύο στην Κορινθία (κοντά στο Κιάτο και στο Δερβένι) και ένα στην Αχαΐα (κοντά στην Αιγείρα).

Το πούλμαν που μετέφερε τους δημοσιογράφους τα βρήκε σκούρα. Τόσο στην Εθνική Οδό όσο και στους χωματόδρομους των εργοταξίων δυσκολευόταν να προλάβει την αυτοκινητοπομπή των πολιτικών. Θύμα των ταχύτατων ρυθμών έπεσε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης: δεν πρόλαβε τους δύο πρώτους σταθμούς της επιθεώρησης. Ετσι, πήγε απευθείας στο τρίτο εργοτάξιο στα Μαύρα Λιθάρια, κοντά στο Δερβένι, που ήταν στον δρόμο της επιστροφής, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Η επιθεώρηση των έργων είχε μπόλικη σκόνη, υψηλές θερμοκρασίες και αρκετό κόσμο. Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές ήταν παρόντες στην επιχείρηση «επανεκκίνησης» που έκανε χθες η κυβέρνηση. Εγιναν οι καθιερωμένες χειραψίες με τον Πρωθυπουργό, αλλά έως εκεί. Το σκηνικό δεν θύμιζε παλαιότερες πολυτελείς φιέστες σε μεγάλα έργα.

Το πρώτο σημείο που επισκέφθηκαν οι πολιτικοί ήταν το 111ο χιλιόμετρο Αθηνών – Πατρών λίγο πριν από το Κιάτο. Την ώρα που έφθασαν, στις 10 το πρωί, περίπου τέσσερις μπουλντόζες και φορτηγά πραγματοποιούσαν εργασίες στο εργοτάξιο του νέου δρόμου. Πρόκειται για τη στροφή Εκατόμβη, όπως έχει ονομαστεί λόγω των πολλών τροχαίων δυστυχημάτων. Ενας πίνακας με το σχεδιάγραμμα του έργου είχε στηθεί μπροστά από το εργοτάξιο.

Στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς ο επικεφαλής μηχανικός της Ολυμπίας Οδού είπε ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου από την Κόρινθο έως την Πάτρα θα έχει τελειώσει ώς τον Οκτώβριο του 2015

Επειτα από μισή ώρα η πρωθυπουργική αυτοκινητοπομπή έφθασε στο εργοτάξιο όπου κατασκευάζονται οι σήραγγες του Πλατάνου, κοντά στην Αιγείρα. Εκεί ο Πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος έκαναν δηλώσεις μαζί, στο ίδιο τηλεοπτικό πλάνο.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ. Στο εργοτάξιο του Πλατάνου ο κ. Σαμαράς και οι δύο υπουργοί έγιναν δέκτες παραπόνων από φορείς της Αυτοδιοίκησης της Αχαΐας και της Ηλείας. Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εξέφρασαν φόβους ότι η συνέχιση του έργου προς την Ηλεία θα πάει πολύ πίσω, με κίνδυνο το έργο να μείνει μισό. Πρόσθεσαν επίσης ότι θα είναι έγκλημα να μη συνεχιστεί η κατασκευή αυτού του τμήματος παράλληλα με την κατασκευή του δρόμου έως την Πάτρα. «Γίνεται Ολυμπία Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία;» ανέφεραν χαρακτηριστικά.