Διακόσιοι άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων θα συμμετάσχουν, καθένας στη γλώσσα του, σε μαραθώνιο ανάγνωσης της «Πολιτείας» του Πλάτωνα. Είναι η κεντρική εκδήλωση της πρωτοβουλίας «12 ώρες για την Ελλάδα» που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (στο Halles de Schaerbeek) στις 9 Μαΐου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών που ζουν στις Βρυξέλλες, με σκοπό να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2012, συγκεντρώνοντας πάνω από 2.000 άτομα όλων των εθνικοτήτων, και άλλους 10.000 από όλο τον κόσμο μέσω live streaming. Πάνω από 12.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν για «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη φετινή διοργάνωση θα έχει θέμα τη «Δημοκρατία».

Από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα., θα πραγματοποιηθεί μαραθώνιος ανάγνωσης της «Πολιτείας του Πλάτωνα, μια παραγωγή της ελληνικής ΜΚΟ Διεθνές Ελληνικό Θέατρο.

Παράλληλα, στο πολιτιστικό κέντρο θα πραγματοποιηθούν: αφιέρωμα στην ελληνική γαστρονομία, ομιλίες και συζητήσεις σχετικά με τη «Δημοκρατία», φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου και μύηση στους ελληνικούς χορούς.

Το βραδινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη από την μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας και θα κλείσει με συναυλία των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μίλτου Πασχαλίδη, Δήμητρας Παπίου και Δημήτρη Σταρόβα.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω live streaming.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν στο ελληνικό τμήμα της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», στη ΜΚΟ Make-a-Wish Greece (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδα), καθώς και στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).