Στην ανάλυση της πολιτικής στρατηγικής της Μέρκελ, την οποία παρουσίασε η «Wall Street Journal» επικαλούμενη συνομιλίες με 17 πηγές από την ΕΕ που δεν κατονομάζει, αναφέρεται ακόμη το παρασκήνιο της απόφασης για την Κύπρο και πώς το Βερολίνο επηρεάστηκε στις αποφάσεις του από τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, που προηγήθηκε. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα τον Μάρτιο, όταν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης της τηλεφώνησε ζητώντας αλληλεγγύη, η Καγκελάριος του απάντησε: «Δεν θα διαπραγματευθώ μαζί σου», και τον παρέπεμψε στην τρόικα. Αυτή η σκληρή στάση ήταν απόρροια της νέας πολιτικής της Γερμανίας να ρίξει όλα τα βάρη στις οφειλέτριες χώρες.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», στα μέσα του 2012 όταν υπήρχε πολιτικό χάος στην Ελλάδα η Μέρκελ κάλεσε χωριστά τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και τον Γιοργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ και τους ρώτησε τι θα γίνει εάν φύγει η χώρα μας από το ευρώ. Της είπαν ότι αυτό θα οδηγούσε σε έξοδο και της Κύπρου και ότι κανείς δεν ήξερε που θα σταματούσε  το ντόμινο.

Η Μέρκελ όμως δεν ήθελε να υπάρχει τέτοια αβεβαιότητα και έψαξε για αξιόπιστο σύμμαχο στην Αθήνα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Μάλιστα η εφημερίδα έφτασε να γράψει ότι τον Αύγουστο όταν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήγε στο Βερολίνο και έκανε πρόβες στο ξενοδοχείο πώς θα πείσει τη Μέρκελ. Η Καγκελάριος του ζήτησε μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε να επισκεφθεί την Αθήνα, όπως και έγινε.

Τα οικονομικά της Ελλάδας όμως δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Ετσι, στις 19 Νοεμβρίου ο Σόιμπλε έκανε μυστική συνάντηση στο Παρίσι με το ΔΝΤ και την ΕΕ, προσφέροντας μεγάλη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων και υποσχόμενος διαγραφή μέρους του χρέους μετά το 2014.

Η Μέρκελ όμως τον επέπληξε την επομένη ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις. «Δεν μπορώ να πω στους γερμανούς φορολογουμένους ότι θα χάσουν χρήματα», φέρεται να είπε.