Νέες αξιώσεις εγείρει η Gazprom για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, όπως προκύπτει από τη λίστα… 29 σημείων που παρουσίασε στη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων κατά την προχθεσινή μαραθώνια συνάντησή τους στην Αθήνα.

Πολλά μάλιστα από τα νέα ρωσικά αιτήματα κινούνται στη σφαίρα της υπερβολής, όπως για παράδειγμα το αίτημα ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στην ενέργεια, να μπορεί τότε η Gazprom να πωλήσει τη ΔΕΠΑ πίσω στο Δημόσιο!

Σε άλλο αίτημά τους οι Ρώσοι εμφανίζονται να ζητούν να υπάρξει κυβερνητική πρόβλεψη για τα χρέη της ΔΕΠΑ (γύρω στα 600 εκατ. ευρώ), κ.ο.κ.

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το μπαράζ νέων ρωσικών αιτημάτων, πόσω μάλλον όταν ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει δεχθεί να συζητήσει και να ικανοποιήσει πολλά από τα προηγούμενα. Τέτοια είναι το να μειωθεί σημαντικά ή και να απαλειφθεί το ποσοστό της εγγυητικής καλής εκτέλεσης έργου που θα καταβάλει ο πλειοδότης του διαγωνισμού αν τελικά δεν του κατακυρωθεί (π.χ. κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν), να μειωθεί το αρχικό ποσό της εγγυητικής κ.λπ.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι την Τετάρτη έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση, τονίζοντας ότι πράγματι οι Ρώσοι ζητούν αρκετά πράγματα χωρίς ωστόσο να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές.