Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαζόταν να αυξήσει τα επιτόκια ελαφρά εάν εξέταζε την κατάσταση μόνο στη Γερμανία, αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών αποκλίσεων στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα στη Δρέσδη η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα», είπε η Μέρκελ σε μια σύνοδο του τραπεζικού τομέα, προβαίνοντας σε ένα ασυνήθιστα ειλικρινές σχόλιο για την νομισματική πολιτική.

Εξάλλου, η Μέρκελ επισήμανε ότι η κυβέρνησή της απορρίπτει προς το παρόν τη θέσπιση ενός ενιαίου τυποποιημένου μηχανισμού εγγυοδοσίας των αποταμιεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, φοβάται ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα καθιστούσε τους δικούς της φορολογούμενους υπόλογους σε σφάλματα και παραλείψεις τραπεζών σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες, όσοι δηλαδή διέθεταν αποταμιεύσεις ή τοποθετήσεις στην Κύπρο που υπερέβαιναν τις 100.000 ευρώ, αναγκάστηκαν να υποστούν ζημία στο πλαίσιο της πρόσφατης δανειακής συμφωνίας που συνήψε η τρόικα με την Κύπρο.