Για την καταλυτική επιρροή ενός μυστηριώδη φίλου του 26χρονου υπόπτου για την βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, κάνουν λόγο συγγενείς και φίλοι του Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

«Με κάποιον τρόπο ο Μίσα του έκανε πλύση εγκεφάλου» λέει ο θείος του Ταμερλάν, Ρουσλάν Τσάρνι που θυμάται τις πολύωρες συζητήσεις που είχε με τον πατέρα των αδελφών Τσαρνάεφ για την κακή επιρροή του Μίσα, του οποίου το επίθετο δεν γνώριζαν.

Η σχέση του Μίσα με τον Ταμερλάν θεωρείται «κλείδι» από τις αστυνομικές αρχές της Βοστώνης και το FBI για τον καθορισμό του κινήτρου της τρομοκρατικής ενέργειας στον ιστορικό Μαραθώνιο της πόλης.

Υπό την επιρροή του Μίσα φίλοι και συγγενείς υποστηρίζουν ότι ο Ταμερλάν παράτησε την πυγμαχία και τη μουσική, έπαψε να είναι απαθής θρησκευτικά και ασπάστηκε τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και «θεωρίες συνωμοσίας» που ήθελαν τη CIA υπεύθυνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τους Εβραίους να ελέγχουν ολόκληρο τον κόσμο.

Ομως και η επιρροή του Ταμερλάν στα υπόλοιπα αδέλφια του ήταν πολύ μεγάλη.

«Όλοι αγαπούσαν τον Ταμερλάν. Ηταν ο μεγαλύτερος και είχε το ρόλο του παραδείγματος για τις αδελφές και τους αδελφούς του» λέει ο Ελμίρζα Κοτσούγκοφ, πρώην σύζυγος της αδελφής του Ταμερλάν, Αϊλίνα.

«Ακουγες συχνά τα αδέλφια να λένε: ο Ταμερλάν είπε αυτό, είπε εκείνο και έκαναν πάντα ότι τους έλεγε».

Ολες οι μαρτυρίες συγγενών και φίλων της οικογένειας φαίνεται να στηρίζουν την εκδοχή του 19χρονου Τζοχάρ, του δεύτερου φερόμενου βομβιστή και αδελφού του Ταμερλάν, που κατέθεσε ότι ενήργησε υπό την καθοδήγησή του στις δύο επιθέσεις της 15ης Απριλίου στην Βοστώνη.

Οι ερευνητές του FBI συγκλίνουν πάντως προς το παρόν στην άποψη ότι τα κίνητρα των αδελφών Τσαρνάεφ ήταν θρησκευτικά.

«Ο Μίσα έλεγε στον Ταμερλάν ποιο είναι το Ισλάμ, τι είναι καλό και τι κακό σύμφωνα με το Ισλάμ και ότι είναι η καλύτερη θρησκεία στον κόσμο» δήλωσε ο Κοτσούγκοφ που παρευρισκόταν σε μερικές από τις συζητήσεις των δύο ανδρών.

«Οταν ο Μίσα άρχιζε να μιλά ο Ταμερλάν σταματούσε και άκουγε. Αυτό ανησυχούσε τον πατέρα του, αλλά η μητέρα του έδειχνε να το εγκρίνει».

Ο Ταμερλάν αγαπούσε τη μουσική και πριν από μερικά χρόνια είχε στείλει στον Κοτσούγκοφ ένα τραγούδι με αγγλικούς και ρωσικούς στίχους ενώ έλεγε πως θα ήθελε να συνεχίσει σε μουσικό σχολείο.

Λίγο αργότερα ο Ταμερλάν τηλεφώνησε στον τότε γαμπρό του για να του ανακοινώσει ότι παρατάει τη μουσική επειδή ο Μίσα του είπε ότι «δεν υπάρχει καλό στη σύνθεση μουσικής ούτε είναι καλό για το Ισλάμ να αφιερώνεται τόσος χρόνος σε αυτήν».

Γείτονας του Ταμερλάν ο Αλμπρεχτ Αμμον θυμάται πως άλλαζε σταδιακά ο 26χρονος.

Μια μέρα του είπε ότι η Βίβλος είναι «φθηνό αντίγραφο» του Κορανίου, που χρησιμοποιείται για να νομιμοποιεί τους πολέμους κατά αλλοθρήσκων.

«Δεν είχε τίποτα κατά των Αμερικανών αλλά πολλά κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» είπε ο Αμμον.

Ο Ταμερλάν γνώρισε τον Μίσα στην Βοστώνη μεταξύ 2008 και 2009. Ηταν λίγο μεγαλύτερός του, εύσωμος, φαλακρός με μακρύ κόκκινο μούσι και πήγαιναν μαζί στο τέμενος για προσευχή.

Σύμφωνα με τους φίλους του Ταμερλάν ο Μίσα ήταν αρμενικής καταγωγής που ασπάστηκε έφηβος τον ισλαμισμό και έγινε φανατικός.

Καθόταν συνήθως στην κουζίνα του σπιτιού των Τσαρνάεφ στη Βοστώνη και μιλούσαν για ώρες μαζί.

Αμερικανοί διπλωμάτες ανακρίνουν τους γονείς των υπόπτων

Αντιπροσωπεία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετέβη χθες,Τρίτη στο Νταγκεστάν για να ανακρίνει τους γονείς των δύο βασικών υπόπτων των βομβιστικών επιθέσεων στη Βοστώνη, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία.

«Ομάδα διπλωματών της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα έφτασε χθες στο Νταγκεστάν στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ρωσική κυβέρνηση για να ανακρίνει τους γονείς» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας.

«Η κυβέρνηση της Ρωσίας συνεργάζεται με το FBI στις έρευνες για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης», πρόσθεσε.

Ο Ανζόρ και η Ζουμπεϊντάτ Τσαρνάεφ, γονείς των δύο υπόπτων ζουν σήμερα στο Νταγκεστάν, στον Καύκασο, στις όχθες της Κασπίας Θάλασσας.

Ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ο μικρότερος αδελφός του Τζοχάρ, 19 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται.

Την Δευτέρα τού απαγγέλθηκε κατηγορία για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο.

Οι γονείς τους δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ταφή του μεγάλου τους γιου.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ζητήσει την σορό του Ταμερλάν Τσαρνάεφ.