«Φρένο» στη συζήτηση που έχει ανοίξει από την πλευρά της Ιπποκράτους για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επιχείρησε να βάλει ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση έχει κλείσει» και ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Ιούνιο.

«Τον Ιούνιο αν πάνε καλά τα δημοσιονομικά θα το συζητήσουμε», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση.

Όπως σημείωσε το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή, επικράτησε ένταση. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση έθεσαν σειρά ενστάσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με τηλεφώνημα του ιδίου του Βαγγέλη Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έθεσε θέμα άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο αίτημά του για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επιμένει το ΠΑΣΟΚ, όπως διαφάνηκε και από σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Κινήματος στη Βουλή.

Στη διάρκεια ομιλίας του κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε συγκεκριμένα ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επανεξέταση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι εφικτή, δεδομένης της εκτίμησης πως το έλλειμμα για το 2012 είναι 6%.

«Γιατί θεωρούμε ότι τώρα είναι εφικτή και η μείωση του ΦΠΑ και η επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Έτσι; Επειδή βγήκε η τρόικα την περασμένη Δευτέρα και είπε 6% το δημοσιονομικό έλλειμμα το πραγματικό της Ελλάδος το 2012. Τυπικά, λογιστικά, 10% επειδή καταγράφεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το πραγματικό έλλειμμα 6%. Μια εντυπωσιακή μείωση από το 15,7% χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και χάρη στις δικές μας πολιτικές θυσίες και στο κόστος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Όταν έχουμε βρει τρόπο ν’ απορροφηθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι το τέλος του προγράμματος κι έχουμε συμφωνήσει στο συνολικό στόχο για τα έσοδα από έμμεσους φόρους, δεν μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα αυτά;», διερωτήθηκε.