Εμφανώς συγκινημένος εμφανίστηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την ορκωμοσία του ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αλλά και αυστηρός απέναντι στα κόμματα στην ομιλία που ακολούθησε. «Στο αίτημα της ανανέωσης και των μεταρρυθμίσεων δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις» τόνισε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. «Υπερίσχυσαν οι αντιπαραθέσεις, η αβελτηρία, οι υπολογισμοί, ο τακτικισμός» πρόσθεσε. Ο 88χρονος Ναπολιτάνο διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του όσο τον χρειάζεται η χώρα και του το επιτρέπουν οι δυνάμεις του.

Προειδοποίησε όμως ότι εάν βρεθεί αντιμέτωπος με την «κωφότητα» που συνάντησε στο παρελθόν δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της χώρας. Το αποτέλεσμα των εκλογών, τόνισε, καταδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη συναίνεση» υπογράμμισε.

Η ομιλία Ναπολιτάνο διακόπηκε τουλάχιστον τριάντα φορές από το χειροκρότημα της πλειονότητας των βουλευτών. Ο ιταλός Πρόεδρος αναμένεται να αναθέσει τον σχηματισμό μιας μικρής κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών στον πρώην πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο.