Η Ελληνορθόξη Μητρόπολη του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, εξακολουθεί να μην έχει νέα για τους δυο απαχθέντες Μητροπολίτες, δήλωσε ιερέας της Μητρόπολης, ύστερα από πληροφορία χριστιανικής οργάνωσης για την απελευθέρωσή τους.

«Δεν έχουμε καμία νέα πληροφορία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αφέθησαν ελεύθεροι», δήλωσε ο ιερέας Γάσαν Ουάρντ.

«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με το συρορθόδοξο Μητροπολίτη του Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ και με τον ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη του Χαλεπίου Παύλο Γιαζίγκι», πρόσθεσε ο ίδιος ιερέας και τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.

«Ανησυχούμε πολύ», υπογράμμισε ο ιερέας.

Στο μεταξύ δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες στα Μέσα Ενημέρωσης περί απελευθέρωσης του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Yohanna Ibrahim», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, και υπογραμμίζεται πως για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει (νεώτερη) ανακοίνωση.

Η θρησκευτική οργάνωση Oeuvre d’Orient πάντως είχε ανακοινώσει ότι οι δύο επίσκοποι, οι οποίοι είχαν απαχθεί την Δευτέρα κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Κατά την οργάνωση, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μητροπολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά το μεσημέρι της Τρίτης και ήδη έχουν κατευθυνθεί στο ναό του Αγίου Ηλία στο Χαλέπι.

Για την απαγωγή των δύο ιεραρχών υπήρξε διεθνής κινητοποίηση με την ελληνική κυβέρνηση, ξένους φορείς αλλά και το Βατικανό να κάνουν εκκλήσεις για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Σε ό,τι αφορά τους απαγωγείς, σύμφωνα με την επισκοπή στη Συρία, φέρεται να είναι τσετσένοι τζιχαντιστές.

Χθες, η χριστιανική οργάνωση «Το Έργο της Ανατολής», επικαλούμενη πηγές της στη Συρία, ανέφερε ότι δυο ορθόδοξοι Μητροπολίτες που απήχθησαν τη Δευτέρα, αφέθησαν ελεύθεροι γύρω στις 14:00 τοπική ώρα.

Η οργάνωση αυτή που εδρεύει στο Παρίσι και προσφέρει βοήθεια στις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρόσθεσε ότι οι δυο ιεράρχες βρίσκονταν τώρα στην ελληνορθόξη εκκλησία του Αγίου-Ηλία στο Χαλέπι.