Μία από τις ενοχλητικές απεργίες των τελευταίων ετών πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της γερμανικής Lufthansa προκαλώντας χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες της χώρας καθώς ακυρώθηκαν οι περισσότερες από τις 1.650 προγραμματισμένες ευρωπαϊκές πτήσεις και περισσότερες από 50 για εκτός Ευρώπης προορισμούς.

Οι κινητοποιήσεις της Δευτέρας έπληξαν όχι μόνο τους 150.000 επιβάτες που είχαν προαγοράσει εισιτήριο αλλά και την αεροπορική εταιρεία, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους. Φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται προς το παρόν καθώς οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα η διοίκηση δεν έχουν ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα του προσωπικού.

Το σωματείο Verdi που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζομένους στις τεχνικές υπηρεσίες και την παροχή υπηρεσιών ζητά αυξήσεις μισθών έως 5,2% και εξασφάλιση θέσεων εργασίας καθώς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του γερμανικού αερομεταφορέα προβλέπει περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας.

Η τελευταία πρόταση από την πλευρά της διοίκησης δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για διατήρηση των επισφαλών θέσεων εργασίας ενώ προσφέρει αυξήσεις μόλις 1,2% από τον προσεχή Οκτώβριο κι ακόμα 0,5% το 2014. Επιπρόσθετα αυξάνονται οι εργάσιμες ώρες ανά ημέρα για το ιπτάμενο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι «οι αντιπροτάσεις είναι σκανδαλώδεις» κι έτσι και ο τρίτος γύρος των διμερών διαπραγματεύσεων φαίνεται να ναυαγεί. Οι απεργίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ και τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 20 εκατ. ευρώ. Οι περυσινές απεργίες είχαν προκαλέσει ζημιές 33 εκατ. Στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό όπως ο Ράινερ Μπρούντερλε των Ελεύθερων Δημοκρατών καταδίκασαν τη στάση των εργαζομένων κάνοντας λόγο για «ασύμμετρες πρακτικές που κρατούν ομήρους τους επιβάτες με αφορμή τις μισθολογικές διαφορές».

Ασφαλώς τα μισθολογικά αιτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, όμως το ποσοστό των αυξήσεων δεν είναι το μοναδικό επίμαχο ζήτημα. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι το πλάνο της διοίκησης οδηγεί το γερμανικό αερομεταφορέα σε συρρίκνωση καθώς ορισμένες υπηρεσίες μεταβιβάζονται με τη μέθοδο του outsourcing σε τρίτους ενώ πολλές πτήσεις εσωτερικού της Lufthansa περνούν βάσει του νέου σχεδιασμού στη χαμηλού κόστους θυγατρική Germanwings.

Οπως εξηγεί σε ανάλυσή του το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», οι αλλαγές αυτές κινδυνεύουν να ρίξουν κατηγορία την εταιρεία καθώς πολλοί πελάτες της, μεταξύ των οποίων οι πιο πιστοί που έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες μίλια πτήσεων με τη Lufthansa, πιθανόν να στραφούν σε ανταγωνιστικές εταιρείες υψηλού κόστους αλλά και ποιοτικών υπηρεσιών. Οι επιβάτες που θα πετούν υποχρεωτικά με τη Germanwings από τον ερχόμενο Ιούλιο (καθώς δεν θα υπάρχει αντίστοιχη πτήση της Lufthansa) θα βρίσκονται σε αεροσκάφη χωρίς business class, με δύο αντί για τρεις τουαλέτες και χωρίς την παροχή ζεστού γεύματος. Ακόμα και τα κρύα σνακ ή το νερό θα προσφέρονται μόνο έναντι αντιτίμου.

Το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων θα φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων την ερχόμενη Δευτέρα και πιθανότατα ξανά τον προσεχή Ιούνιο. Τα μέλη του Verdi προειδοποιούν ήδη για απεργίες διαρκείας σε περίπτωση που δεν προκύψει ικανοποιητικά βελτιωμένη πρόταση από τη διοίκηση.