Πρόταση προς την Ιερά Σύνοδο για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έστειλε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Στην πρότασή του –δημοσιεύθηκε στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα www.romfea.gr –ο μητροπολίτης υποδεικνύει η συμμετοχή της Εκκλησίας να γίνει με τη χρήση των ακινήτων της. Οπως αναφέρει ο κ. Δωρόθεος, η αξία των εκκλησιαστικών ακινήτων εκτιμάται σε 400.000.000 ευρώ, αλλά η απόδοσή τους κατά την τελευταία διετία βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Ο μητροπολίτης εξηγεί στο έγγραφό του πως με αυτό καταθέτει την αγωνία του και διερωτάται εάν η Εκκλησία ως μεγάλος μέτοχος της Εθνικής –έχει 15.000.000 μετοχές –θα μείνει αδιάφορη και απαθής στον «επιχειρούμενο αφελληνισμό της μεγαλύτερης τράπεζας της πατρίδας και τον αφανισμό της επενδεδυμένης σ’ αυτήν περιουσίας μας».

Κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος σχολίαζαν χθες, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία της πρότασης, πως το έγγραφο προέρχεται από έναν μητροπολίτη και απευθύνεται στη Σύνοδο. Συνεπώς η Ιερά Σύνοδος και οι συνοδικοί ιεράρχες θα κρίνουν αν είναι σκόπιμο η πρότασή του να συζητηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις του Σώματος.