Μείωση 5,5% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών το 2012, σε σύγκριση µε αυτές του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το µεγαλύτερο µερίδιο των αφίξεων (89,3%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου-∆εκεµβρίου 2012 µείωση πουκυµαίνεται στα ίδια επίπεδα µε το σύνολο των αφίξεων ήτοι 5,5%, έναντι της περιόδουΙανουαρίου-∆εκεµβρίου 2011, ενώ από τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

κατέγραψαν µείωση 8,5%.

Σηµαντική µείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερµανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία. Σηµαντική αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωµένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την συµµετοχή επί του συνόλου των αφίξεων µη κατοίκων, κατά χώραπροέλευσης, τη µεγαλύτερη συµµετοχή κατέχει η Γερµανία (13,6%) και ακολουθούν τοΗνωµένο Βασίλειο (12,4%) και η Γαλλία (6,3%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σηµαντικήµείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Αµερική ενώ αύξηση των

αφίξεων παρατηρείται από χώρες της Ασίας.

Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και το σταθµό εισόδου, παρατηρείται ότι σηµαντικόςαριθµός αφίξεων γίνεται αεροπορικώς. Το αεροδρόµιο που συγκεντρώνει το µεγαλύτεροποσοστό κίνησης, κατά την παραπάνω περίοδο είναι το Αεροδρόµιο Αθηνών (17,1%) καιακολουθούν τα αεροδρόµια του Ηρακλείου (13,3%) και της Ρόδου (10,3%).