Είναι δυνατόν ένα παιδί-θύμα της Πολιτιστικής Επανάστασης να εξελίσσεται όχι μόνο σε έναν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της χώρας του Μάο, αλλά και στον πλουσιότερο Κινέζο; Βεβαίως και είναι, αρκεί να έχει την ικανότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με την κινεζική νομενκλατούρα.

Και ο Ζονγκ Κινγκχού, ο ηλικίας 68 ετών ιδρυτής της γιγαντιαίας εταιρείας τροφίμων Ουάχαχα (Wahaha), όχι μόνο έχει τις σωστές πολιτικές γνωριμίες, αλλά είναι επί 11 συναπτά έτη μέλος του κινεζικού Κοινοβουλίου (αυτού που συνεδριάζει, ως γνωστόν, άπαξ ετησίως περί τα μέσα Μαρτίου, λίγο πριν από την εκπνοή του κινεζικού ημερολογιακού έτους).

Ολοι έχουν κάτι αρνητικό να πουν για την κινεζική, μονοκομματική εκδοχή του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας εν γένει. Τον περασμένο Μάρτιο όμως ο Ζονγκ από το βήμα του Κοινοβουλίου δεν μάσησε τα λόγια του. «Πρέπει να μειώσετε τους φόρους ώστε να δημιουργήσετε χώρο για τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση εισπράττει υπερβολικά πολλά χρήματα και αφήνει λίγα στην τσέπη των κανονικών ανθρώπων», είπε σαν κανονικός καπιταλιστής!

Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος ο οποίος, με προσωπική περιουσία 13 δισ. δολαρίων, βρίσκεται πρώτος στη λίστα «Χουρούν» με τους πλουσιότερους Κινέζους, κρατά με μαεστρία τις ισορροπίες με την εξουσία. Βρίσκεται κοντά σε αυτήν, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να «καεί». Αυτός ο μετρ της διαπλοκής από το Χανγκτσού, κοντά στη Σαγκάη, μόλις τέλειωσε το Γυμνάσιο στη γενέτειρά του έφυγε –ακριβέστερα, τον… έφυγαν –στην ηπειρωτική χώρα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Πολιτιστικής Επανάστασης, όπου έζησε και εργάστηκε σε αγροτικές περιοχές επί 15 χρόνια. Το 1987 άρχισε να πουλάει αναψυκτικά και παγωτά σε σχολεία του Χανγκτσού. Το 1989 ίδρυσε την εταιρεία τροφίμων Ουάχαχα (στα κινεζικά σημαίνει «ηχηρό γέλιο») και το 1996 χτύπησε… φλέβα χρυσού! Εκλεισε μια συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών Danone και έγινε από τους πρώτους Κινέζους που εισήγαγε στη χώρα μια μεγάλη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων –ως γνωστόν η Κίνα δεν παράγει γάλα. Το 2009 εξαγόρασε το μερίδιο της Danone αντί 300 εκατ. ευρώ και από την επόμενη κιόλας χρονιά σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας «Χουρούν».

«Παρά την οικονομική και πολιτική ισχύ του, ο Ζονγκ Κινγκχού είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος», γράφει ο Σάιμον Ραμπίνοβιτς των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Είναι γνωστό ότι διαθέτει ένα ρολόι Βασερόν Κονσταντέν των 48.000 δολαρίων, αλλά όταν τον συναντήσαμε φρόντισε να μην το φοράει», γράφει ο δημοσιογράφος. Και εξηγεί ότι ο Ζονγκ έχει τέσσερις αδυναμίες: τη δουλειά του, το τσάι, το κάπνισμα και τη μοναχοκόρη του, την ηλικίας 31 ετών Κέλι Ζονγκ. Αυτήν προορίζει άλλωστε για διάδοχο στην αυτοκρατορία Ουάχαχα. Οχι τώρα, στο μέλλον. «Εχει ήδη αναλάβει αρμοδιότητες. Και αν έχει κάποιο πρόβλημα, τρέχω εγώ πίσω της και της σκουπίζω τον πισινό», λέει χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή κινεζική ρήση, απολύτως κατανοητή όμως σε πολλές γλώσσες.