«Λευκός καπνός! Habemus pactum! (έχουμε συμφωνία) Ευτυχείς!». Αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου –Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσόβου, η Βλόρα Τσιτάκου, σχολίαζε με αυτό τον τρόπο την είδηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter. Την Παρασκευή, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις έξι μηνών οι δύο πλευρές υπέγραψαν το τελικό κείμενο συμφωνίας, το οποίο αποσκοπεί στη σταθερότητα στην περιοχή και ανοίγει και για τις δύο χώρες τον δρόμο προς την ένταξή τους στην ΕΕ.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από το παρελθόν και ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη και για τις δύο χώρες», σχολίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον αφότου οι πολιτικές ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσόβου αποδέχθηκαν την τελική πρότασή της στις Βρυξέλλες. Αυτό που απομένει είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως το σερβικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει, τονίζοντας ωστόσο πως το πραγματικό τεστ θα είναι η εφαρμογή των όρων.

Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν πάντως αξιωματούχοι των Σέρβων του Βόρειου Κοσόβου, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τους θεσμούς της Πρίστινας και κάλεσαν σε κινητοποιήσεις σήμερα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζβέτσαν, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Κρστίμιρ Πάντιτς δήλωσε η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή, καθώς θέτει την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη υπό τους νόμους της Πρίστινας, γεγονός που σημαίνει σαφή αποχώρηση της Σερβίας από την περιοχή. Κάλεσε επίσης τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς να επισκεφθεί το Κόσοβο και να εξηγήσει στους εκεί Σέρβους τη συμφωνία. Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να διασφαλίσει τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα.

Η συμφωνία απαρτίζεται από πέντε σημεία. Προβλέπει τη δημιουργία μιας ένωσης αποτελούμενης από τέσσερις σερβικούς δήμους στο βόρειο τμήμα (βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβετσάν, Ζούμπον Πότοκ και Λεπόσαβιτς) στο πλαίσιο του νόμου του Κοσσυφοπεδίου –οι νέοι δήμοι θα είναι αυτόνομοι στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης και σε αντάλλαγμα η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα εφαρμόζουν τους νόμους της κεντρικής κυβέρνησης του Κοσόβου.

Αναγνώριση

Σήμερα το Κόσοβο αναγνωρίζεται από περισσότερες από 90 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και των περισσότερων κρατών-μελώντης ΕΕ. Οι πέντε χώρες που ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος είναιη Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος,η Ρουμανία και η Σλοβακία.