Με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε κα ανάρτησε στις ιστοσελίδες http://www.ert-archives.gr και http://www.ert.gr, το επεισόδιο «Λογοκρισία και προπαγάνδα στα χρόνια της χούντας» της εκπομπής «Μηχανή του χρόνου» (2009) του Χρίστου Βασιλόπουλου.

Στο επίκεντρο του αφιερώματος βρίσκονται οι διάφορες μορφές λογοκρισίας που επέβαλε το δικτατορικό καθεστώς, όπως αποτυπώθηκαν σε εφημερίδες, σκίτσα εποχής και δίσκους και παρουσιάζεται με ανάγλυφο τρόπο μέσα από μαρτυρίες δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.

Από τις αφηγήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Νικολόπουλος, Λίνα Αλεξίου, Γιώργος Βότσης, Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, Χρήστος Πασαλάρης, Σεραφείμ Φυντανίδης και καλλιτεχνών, όπως οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Ελπίδα, που υπέστησαν τη λογοκρισία, η εκπομπή σκιαγραφεί τους μηχανισμούς με τους οποίους διαμορφώνονταν τότε η δημόσια γνώμη.

Περιλαμβάνονται επίσης, ντοκουμέντα και τεκμήρια από το αρχείο της ΕΡΤ, ενώ παρουσιάζονται λογοκριμένοι δίσκοι και ιστορίες «κομμένων» τραγουδιών.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο οπτικό υλικό με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και θεωρητικό της χούντας Γεώργιο Γεωργαλά σε ομιλίες και περιοδείες, καθώς και το λογοκριμένο φιλμ από τη δίκη του Αλέξανδρου Παναγούλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από