Ψηλός, ευγενικός και με κοκκινωπό δέρμα, στα ογδόντα ένα του χρόνια ο Τζον λε Καρέ ή Ντέιβιντ Κόρνγουελ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, παραμένει ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα ανθρώπου.

Ενώ διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του, γεύεται μια επιτυχία που ήρθε αργά και έτσι έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη επιτυχία και την αποδοχή από κοινό και κριτικούς της ταινίας «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» το 2011, η οποία βασίστηκε στο ομότιτλο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα που είχε γράψει το 1974.

Επόμενο ήταν να τραβήξει και την προσοχή παραγωγών και σκηνοθετών στο Χόλιγουντ. Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και η Ρέιτσελ ΜακΑνταμς μόλις ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα της ταινίας «A most wanted man» βασισμένης στο βιβλίο του Λε Καρέ το 2008, ένα θρίλερ για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που θα βγει στις αίθουσες τον επόμενο χρόνο.

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ενας προδότης στα μέτρα μας», το βιβλίο που έγραψε ο Λε Καρέ το 2010. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Βρετανών το οποίο κατά τη διάρκεια των διακοπών του μπλέκεται σε μια υπόθεση Ρώσων που αυτομολούν.

Τέλος, ο Γκάρι Ολντμαν πιθανό να ερμηνεύσει και πάλι τον ρόλο του κατασκόπου Σμάιλι στην ταινία «Οι άνθρωποι του Σμάιλι» –το σίκουελ της ταινίας «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» –που πρόκειται να γυριστεί σύντομα.

Γεννήθηκε το 1931 στο Ντόρσετ, ο πατέρας του είχε μπει φυλακή για ασφαλιστική απάτη, τον κυνηγούσε η Αστυνομία και όπως ο συγγραφέας θυμάται, συχνά μάζευαν τα πράγματά τους και μετακόμιζαν χωρίς καμιά προειδοποίηση. Οταν ο πατέρας του βρισκόταν μαζί τους, απαιτούσε την απόλυτη προσοχή από τα παιδιά του: «Αν σε έπιανε να διαβάζεις βιβλίο, τότε δεν ήσουν πιστός». Στα πέντε του, η μητέρα του τους εγκατέλειψε και έτσι ο πατέρας του τον έστειλε εσώκλειστο σε σχολείο. «Αν έχουν υπάρξει στιγμές που έχω φερθεί άγρια στη ζωή μου, είναι επειδή δεν έχω νιώσει την αγάπη της μητέρας μου», λέει.

Σήμερα ζει στην Κορνουάλη με τη δεύτερη σύζυγό του Βάλερι Τζέιν Ούστας, με την οποία έχει έναν γιο. Τέσσερις είναι οι απολαύσεις πλέον στη ζωή του: «Γράφω, περπατάω, κολυμπώ και πίνω».

Δεν πηγαίνει σε πάρτι για βιβλία, ούτε δέχεται βραβεία. Οταν το 2011 προτάθηκε για το Man Booker International Prize, το οποίο δίνεται για το πλήρες έργο ενός συγγραφέα, εκείνος ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του.

Ο,τι κομμάτια πάγου απέμειναν στην καρδιά τού Λε Καρέ φαίνεται ότι σιγά σιγά αρχίζουν να λειώνουν. Εκείνος και ο επί δεκαπέντε χρόνια εχθρός του Σαλμάν Ρούσντι συμφιλιώθηκαν πέρυσι. Η διαμάχη τους ξεκίνησε το 1997 με αφορμή το παλαιότερο βιβλίο του Ρούσντι «Οι σατανικοί στίχοι».

Εκανε και μια συμφωνία με την οικογένειά του. «Θέλω να μου το λένε αν δεν γράφω πλέον καλά, γιατί εδώ που έχω φτάσει θα μπορούσα να γράψω τον τηλεφωνικό κατάλογο και να πληρωθώ γι’ αυτό».