Η Ανγκελα Μέρκελ αμφισβήτησε έκθεση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί έχουν τα λιγότερα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης. Η Καγκελάριος δήλωσε σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα »Bild» ότι «καθαρά στατιστικά είναι τα νοικοκυριά σε χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος ή η Ελλάδα πλουσιότερα από εμάς», για να συμπληρώσει «Προσοχή όμως: Η στατιστική είναι στρεβλή».

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι Γερμανοί είναι πλουσιότεροι από ό,τι νομίζεται. Ως παράδειγμα ανέφερε την τάση να αγοράζουν οι Νοτιοευρωπαίοι ακίνητα για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα στα γηρατειά τους. «Στη Γερμανία υπάρχουν αντίθετα ισχυρά δημόσια και επιχειρηματικά συστήματα συντάξεων. Οι υψηλές συντάξιμες απαιτήσεις των Γερμανών δεν περιλαμβάνονται όμως σε αυτή την στατιστική των περιουσιών, το ίδιο και τα ακίνητα και οι περιουσίες των Γερμανών στο εξωτερικό» επεσήμανε η Μέρκελ. «Γιαυτό φαίνεται η μέση περιουσία των Γερμανών μικρότερη από ό,τι είναι» συμπλήρωσε η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Η έκθεση της ΕΚΤ είχε προκαλέσει σάλο στη Γερμανία, καθώς έδινε την εντύπωση ότι οι πολίτες της χώρας καλούνταν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν οικονομικά τους πλουσιότερους Νοτιοευρωπαίους. Έτσι η περιουσία του μέσου Γερμανού ανέρχεται σύμφωνα με την ΕΚΤ σε 51.400 ευρώ και του Αυστριακού σε 76.400 ευρώ, ενώ αντίθετα η αξία της μέσης περιουσίας ενός κυπριακού νοικοκυριού φτάνει τις 266.900 ευρώ, ενός ιταλικού τις 173.500 ευρώ, ενός ισπανικού τις 182.700 ευρώ και ενός ελληνικού τις 101.900 ευρώ. Τα στοιχεία για την Ελλάδα αναφέρονται ωστόσο στο 2009, οπότε δεν είχε ξεσπάσει τόσο έντονα η οικονομική κρίση στη χώρα.

Η Μέρκελ κάλεσε στην ίδια συνέντευξη τις χώρες της ευρωζώνης να γίνουν ανταγωνιστικότερες δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω μία ήπειρο υψηλών επιδόσεων, η οποία θα μπορεί να προσφέρει και στο μέλλον ευημερία στους πολίτες της». Συμπλήρωσε επίσης ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι ηγέτης στον κόσμο, σήμερα δεν είμαστε κάτι τέτοιο σε πολλούς τομείς», ενώ στο ερώτημα αν αποτελεί η γερμανική μεταρρυθμιστική πολιτική πρότυπο για την Ευρώπη απάντησε: «Βλέπω τη Γερμανία σαν μία χώρα, στην οποία μπορείς να διαπιστώσεις καλά, ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν».

Ταυτόχρονα εξήρε η Καγκελάριος τις προσπάθειες μεταρρύθμισης στη νότια Ευρώπη. «Όλες οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει λίγο ή πολύ τις μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες, για να επανέλθουν σε έναν αξιόπιστο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, αν και γνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν εξαιτίας των οδυνηρών περικοπών.

Κατηγορηματική ήταν η γερμανίδα Καγκελάριος και για την πολιτική, που θα πρέπει να ακολουθήσει η ευρωζώνη: «Επί της ουσίας ισχύει, ότι κάθε χώρα μπορεί να ζει σε βάθος χρόνου, μόνον από αυτά που παράγει η οικονομία της. Κάθε χώρα χρειάζεται μία ανταγωνιστική οικονομία, χρειάζεται μία βιομηχανική βάση, μικρή ή μεγάλη. Ευημερία με δανεικά δεν υπάρχει πλέον, αυτό πρέπει να γίνει σε όλους ξεκάθαρο».