Και «πάγωσε» η Ελλάδα από το ακριβό πετρέλαιο, αφού η κατανάλωση μειώθηκε κατά 69%, και χάθηκαν έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που πωλήθηκαν στο πεντάμηνο Οκτώβριος 2012 – Φεβρουάριος 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα νούμερα αποδεικνύουν την εισπρακτική αποτυχία του μέτρου, αφού ναι μεν πενταπλασιάσθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ταυτόχρονα ωστόσο κατέρρευσαν οι πωλήσεις, και κατ’ επέκταση τα έσοδα από ΦΠΑ.

Το γεγονός ότι η εξίσωση των φόρων αποδείχθηκε «άνθρακες» είναι κάτι που αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών στις επόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα γίνουν το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι έτσι θα καταφέρει να πετύχει τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Αλλά ας δούμε τους αριθμούς. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν χθες στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη δείχνουν ότι η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων από την εξίσωση μεταξύ των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ –και όχι 500 εκατ. ευρώ, όπως αρχικά υπολόγιζε το υπουργείο.

Την ίδια, ωστόσο, στιγμή, τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έπεσε κατά τη φετινή σεζόν από τα 1.833.800.000 λίτρα το περυσινό πεντάμηνο σε μόλις 567.634.000 λίτρα φέτος (-68,7%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βουλιάξουν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ημερών οι βενζινοπώλες, και τα οποία βασίζονται σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από ΦΠΑ το φετινό 5μηνο ήταν μόλις 175,51 εκατ. ευρώ, έναντι 432,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό.

Πρόκειται για μείωση 257,39 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 60 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης. Αθροιστικά δηλαδή δημιουργήθηκε μια «τρύπα» ύψους 317,39 εκατ. ευρώ, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 215 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου 2012 εξισώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης στο επίπεδο των 33 λεπτών το λίτρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση της τάξης του 30% στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (από το 1 ευρώ πέρυσι στα 1,3 ευρώ το λίτρο φέτος) και σε μικρή μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά περίπου 8 με 10 λεπτά το λίτρο. Η λογική του υπουργείου ήταν ότι έτσι θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο από την παράνομη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τον χαμηλό φόρο ως πετρέλαιο κίνησης με τον αυξημένο φόρο.

Εκτός στόχων

Η καθαρή αύξησητων κρατικών εσόδων από την εξίσωση μεταξύ των ειδικών φόρων κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ και όχι 500 εκατ. ευρώ, όπως αρχικά υπολόγιζετο υπουργείο