«Η τρόικα δεν είχε εγκρίνει ποτέ τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank» δήλωσε την Παρασκευή από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η τρόικα δεν είναι αρνητική στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στον ΦΠΑ στην εστίαση υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν μέτρα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η τρόικα επέμενε στην ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank την οποία είχε εγκρίνει πριν από μερικούς μήνες ο κ. Τόμσεν τόνισε πως «αυτό δεν είναι σωστό» και σχολίασε: «Δεν είχαμε «εγκρίνει» πότε όπως λέτε εσείς αυτή την συναλλαγή. Ηταν μια συμφωνία μεταξύ δυο ιδιωτικών οντοτήτων. Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το εάν αυτή η συναλλαγή ήταν ορθή σε επίπεδο πολιτικής . Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή όπως το λέτε. Ηταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF».

Ο ίδιος, ερωτηθείς για το εάν θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο ΦΠΑ στην εστίαση σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό περιθώριο και ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων της δημοσιονομικής πολιτικής και των επιλογών που θα κάνει η κυβέρνηση.