Στις πρώτες φορολογικές μειώσεις επί μνημονιακής εποχής, ύστερα από μια καταιγίδα αυξήσεων επί τρία χρόνια, προσβλέπει τώρα η κυβέρνηση ξεκινώντας από τον ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς υπάρχει σχετική ρητή αναφορά στο αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου βάσει της συμφωνίας με την τρόικα.

Το αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται σε δυνατότητα «μείωσης φορολογικών συντελεστών (όπως π.χ. του ΦΠΑ της εστίασης)», υπό την προϋπόθεση βεβαίως να μην υπάρξουν ανατροπές στην καλή δημοσιονομική πορεία που σημειώνεται τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί τον Ιούνιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τις μειώσεις και σε άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις, με πρώτη αυτήν του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων και της μεταβίβασης ακινήτων.

To οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δώσει στοιχεία στην τρόικα, τα οποία στηρίζουν το αίτημα υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Την προετοιμασία του σχετικού φακέλου είχε αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Για τον ειδικό φόρο στα καύσιμα τα στοιχεία είναι καταλυτικά, καθώς ο πενταπλασιασμός του συντελεστή του που οδήγησε σε αύξηση της τελικής τιμής κατά 30% είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης κατά 69% την εφετινή χειμερινή σεζόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Τα συνολικά έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και από τον ΦΠΑ καυσίμων είναι μειωμένα τη χειμερινή περίοδο κατά περίπου 200 εκατ. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι το βάρος έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, εκτός του ότι πολύς κόσμος υπέφερε από έλλειψη θέρμανσης και επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα.

Στον ΦΠΑ της εστίασης δεν υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη μείωση εσόδων, όμως η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη μείωσης των τιμών για λόγους ανταγωνιστικότητας του τουρισμού.

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ. Το αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες, περιέχει τα «προαπαιτούμενα» για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ, πολλά από τα οποία θα ψηφισθούν με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Τα 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθούν στις 29/4 σε Euro Working Group (ομάδα εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών) και από τα υπόλοιπα τα 4,2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 13ης Μαΐου και τα 1,8 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανώς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές χθες από δημοσίευμα του ενημερωτικού δελτίου «Europolitics» στις Βρυξέλλες, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί στο Eurogroup διπλή δόση, τα 4,2 δισ. συν άλλα 3,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους,για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Τα προαπαιτούμενα αφορούν, μεταξύ άλλων, το Δημόσιο (με απολύσεις 15.000 έως το τέλος του 2014), τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων υπό τον Χάρη Θεοχάρη.

Το 2012 έκλεισε με μικρότερο «πορτοφόλι»

Οι φόροι ευθύνονται για τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το τέταρτο τρίμηνο του 2012 κατά 8,3%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα,οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 13%,οι κοινωνικές παροχές κατά 5%, ενώ οι φόροι στο εισόδημα καιτην περιουσία αυξήθηκαν κατά 8%