Σε πείσμα όλων των θλιβερών που συμβαίνουν κάθε μέρα γύρω μας, επιμένω στις καλές ειδήσεις. Σε έκθεση γεωργικών προϊόντων που επισκέφθηκα –κατά λάθος –το Σαββατοκύριακο στο Γκάζι έμεινα με το στόμα ανοιχτό βλέποντας μπροστά μου την άλλη Ελλάδα, η οποία υπάρχει, προσπαθεί και πετυχαίνει.

Νέοι παραγωγοί, κόντρα στην γκρίνια και στην απαξίωση των καιρών, παρασκευάζουν καταπληκτικά ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και κατακτούν τις ξένες αγορές.

Δοκίμασα υπέροχο καπνιστό χέλι από βιοτεχνία στην Ηπειρο σε συσκευασία καλύτερη από αυτές των σκωτσέζικων σολομών, φρέσκο αυγοτάραχο Μεσολογγίου που θα μπορούσε κάλλιστα να πουλιέται στο ισόγειο με τα θαλασσινά του Harrods, πεντανόστιμες πιπεριές Φλωρίνης καπνιστές, τουρσί με μυρωδικά και τυρί που θα ζήλευαν τα καλύτερα ντελικατέσεν της Ευρώπης. Ακόμη, τρυφερά τονάκια Αλοννήσου, παρθένο λάδι και πικάντικο μπαλσάμικο Πελοποννήσου, «πιπεράτη» μπίρα Σαντορίνης, βελούδινο μέλι από το Περτούλι και λαχταριστά όσπρια δεν ξέρω από πού…

«Οταν καταλάβουμε ότι κάτω από τα πόδια μας έχουμε έναν θησαυρό, η χώρα θα απογειωθεί», θυμήθηκα τα λόγια φίλου καθηγητή Τεχνολογίας Τροφίμων που πιστεύει ακράδαντα ότι η χώρα μπορεί να ζήσει πλουσιοπάροχα με τις καλλιέργειές της, αν αντιμετωπίσει με γνώση και σοβαρότητα τη γεωργική παραγωγή.

Κάθε χρόνο η χώρα εισάγει κρέας αξίας περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, γαλακτοκομικά άνω των 700 εκατ. ευρώ και μερικές χιλιάδες τόνους ψάρια! Μόνο για εισαγόμενα φασόλια, ρεβίθια και φακές πληρώσαμε το 2011 άνω των 26 εκατ. ευρώ. Εισάγουμε κάθε χρόνο γύρω στους 30.000 τόνους λεμόνια από την Αργεντινή, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική, 170.000 τόνους πατάτες από την Αίγυπτο και την Κύπρο κυρίως, καθώς και 15.000 τόνους ντομάτες από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Τουρκία και την Αλβανία!

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας; Η απίστευτη φύση (βουνά και θάλασσες), δηλαδή ο τουρισμός, τα γεωργικά μας προϊόντα και το υψηλό επίπεδο του εργατικού δυναμικού: οι νέοι μας στην πλειονότητά τους έχουν πανεπιστημιακά προσόντα, μιλούν αγγλικά και είναι σαΐνια στην υψηλή τεχνολογία.

Καιρός να σηκώσουμε τα μανίκια και να ασχοληθούμε με αυτά που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από όλους τους άλλους.