Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας χθες Τετάρτη λίγη ώρα μετά την απόρριψη από την αμερικανική Γερουσία του μέτρου που θα καθιστούσε υποχρεωτικούς τους ελέγχους του «ιστορικού» όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο, κατήγγειλε με κατηγορηματικό τρόπο τη στάση μιας «μειονότητας» γερουσιαστών.

Ο αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε το αποκαλούμενο λόμπι των όπλων για «συνειδητά ψέματα», ώστε να εκτροχιαστεί η ιστορική μεταρρύθμιση.

Οπως είπε πρόκειται για μια «ημέρα ντροπής για την Ουάσιγκτον» συμπληρώνοντας όμως ότι η προσπάθεια δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τη στιγμή της σύντομης ομιλίας του, είχε δεξιά και αριστερά του συγγενείς των θυμάτων της πρωτοφανούς σφαγής στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέτικατ, όπου από τα πυρά ενός νεαρού, σκοτώθηκαν 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του Προέδρου των ΗΠΑ πολλοί από τους γονείς των θυμάτων ήταν εμφανώς δακρυσμένοι.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ζητήσει πιο έντονα από ποτέ τη μεταρρύθμιση στην οπλοκατοχή μετά την πρωτοφανή σφαγή των μαθητών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ομως η καταψήφιση του μέτρου είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με την χρήση όπλων.

Για την ψήφισή του το μέτρο αυτό χρειαζόταν 60 ψήφους, αλλά μόνον 54 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, ενώ 46 ψήφισαν κατά. Τέσσερις Δημοκρατικοί ψήφισαν κατά του μέτρου αυτού.