Η ιταλική Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο, ούτε στην πρωινή πρώτη ψηφοφορία ούτε στη δεύτερη που διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς οι σοβαρές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς «έκαψαν»την επίσημη επιλογή του Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι, αυτή του πρώην συνδικαλιστή και πρώην προέδρου της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι.

Αναλυτές στη Ρώμη εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Μαρίνι δεν έχει πλέον μέλλον και ο Μπερσάνι καλείται να αποφασίσει άμεσα πώς εννοεί να πορευτεί: Θα συνεχίσει να επιδιώκει την εκλογή ενός προσώπου που να χαίρει της αποδοχής του Μπερλουσκόνι, όπως ο Μαρίνι; Ή προτιμά να προσπαθήσει να εκλέξει αυτόνομα έναν εκπρόσωπο της κεντροαριστεράς, για να συσπειρωθεί το Δημοκρατικό Κόμμα;

Η δημόσια τηλεόραση RΑΙ μετέδωσε αργά την Πέμπτη πως «αυξάνονται οι πιθανότητες να προταθεί ως διέξοδος, η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι».

Σε αυτή την υποψηφιότητα όμως ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ την συγκατάθεσή του.

Σε περίπτωση εκλογής του Πρόντι οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής μάλλον θα εγκαταλειφθούν οριστικά και θα υπάρξει άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «πρέπει να ανάψουν οι μηχανές για μια νέα προεκλογική εκστρατεία, την οποία η κεντροδεξιά μπορεί να κερδίσει τόσο στην Βουλή όσο και στην Γερουσία».

Ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι συσκέφτηκε με τους βουλευτές και γερουσιαστές του, σε αναζήτηση λύσης: «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μπήκαμε σε μια νέα φάση. Έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να καταθέσουμε νέα πρόταση στο κοινοβούλιο», τους ειπε στην αρχή της τοποθέτησής του.

Μια σαφή κεντροαριστερή υποψηφιότητα στηρίζει και ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία -βασική συνιστώσα της συμμαχίας Μπερσάνι- ο οποίος με τους γερουσιαστές και βουλευτές του ψήφισε τον υποψήφιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, καθηγητή Νομικής Στέφανο Ροντοτά.

Μένει να διαπιστωθεί πως θα κινηθεί ο Γκρίλο: αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα Ροντοτά, ενός προσώπου που είναι αρεστό σε μεγάλο μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων -που έχουν βομβαρδίσει το διαδίκτυο- ή αν τελικά δεχθεί να στηρίξει ένα τρίτο πρόσωπο—όπως ο Ρομάνο Πρόντι.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών πάντως ενίσχυσαν τον Γκρίλο: ο Μαρίνι, ο υποψήφιος των μεγάλων κομμάτων, δεν εξελέγη. Επίσης υπέρ του M5S -και σε επίπεδο ψηφοφόρων- μοιάζει να αποβαίνει η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς, ενώ η υποψηφιότητα Ροντοτά χαρακτηρίσθηκε ένα «ισχυρό και έγκυρο χαρτί» από πολλούς σχολιαστές.

***Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή με δύο ακόμα ψηφοφορίες. Στην (πρωινή) τρίτη απαιτούνται πάλι 672 ψήφοι, ενώ στην τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί το απόγευμα, αρκεί η απλή πλειοψηφία (504 ψήφοι) για να αναδειχθεί τελικά ο διάδοχος του 88χρονου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Οι δύο άκαρπες ψηφοφορίες που οδήγησαν στο αδιέξοδο

Να υπενθυμίσουμε ότι ο 80χρονος Μαρίνι που έλκει την πολιτική καταγωγή του από τούς Χριστιανοδημοκράτες του Τζούλιο Αντρεότι, αλλά έχει από χρόνια μετακινηθεί στον κεντροαριστερό χώρο, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις 672 ψήφους –την πλειοψηφία δηλαδή των δύο τρίτων επί του συνόλου των 1.007 «εκλεκτόρων» κοινοβουλευτικών και εκπροσώπων νομών και περιφερειών – που χρειαζόταν για να εκλεγεί.

***Στην πρωινή ψηφοφορία 335 ψήφους συγκέντρωσαν άλλοι υποψήφιοι, κυρίως ο Στέφανο Ροντοτά, που στηρίζουν το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και οι αντάρτες της Κεντροαριστεράς, που εκφράζει ο ισχυρός παράγοντας της συμμαχίας του Μπερσάνι, 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, που είχε άμεσα και κάθετα διαφωνήσει με την επιλογή Μαρίνι.

***Στην απογευματινή ψηφοφορία αυξήθηκε ο αριθμός των λευκών, που επέλεξαν πολλά στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς μετά τη σχετική εντολή που έδωσαν -όπως λέγεται- τα κομματικά επιτελεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς, δηλαδή ο Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι στήριξαν χωρίς μεγάλες διαρροές, όπως καταμετρήθηκε, τον εκλεκτό του Μπερσάνι!