Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του δικαστηρίου της Μασσαλίας στη Γαλλία, κάθονται από χθες, Τετάρτη ο ιδρυτής Ζαν-Κλοντ Μας και πέντε στελέχη της εταιρείας PIP, που προμήθευε με εμφυτεύματα βιομηχανικής σιλικόνης κλινικές και πλαστικούς χειρουργούς για επεμβάσεις προσθετικής στήθους σε γυναίκες.

Πάνω από 300.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο από 65 χώρες έπεσαν θύματα της απάτης με σκοπό την αισχροκέρδεια για την οποία κατηγορούνται μεταξύ άλλων οι υπεύθυνοι της PIP.

Η 47χρονη Ανγκελα Μόρο είναι μία από αυτές και επιπλέον, μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα σκανδάλου στην ιστορία της πλαστικής χειρουργικής.

«Περιμένω να μας αντιμετωπίσει το δικαστήριο ως θύματα ιατρικού σφάλματος και όχι απλώς ως γυναίκες που ήθελαν να διορθώσουν με πλαστική το στήθος τους» λέει η Ανγκελα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η εταιρεία PIP έκλεισε τον Μάρτιο του 2010 υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την απάτη, η οποία σύμφωνα με καταγγελίες προκάλεσε και καρκίνο σε 20 γυναίκες, που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματά της με το επικίνδυνο τζελ σιλικόνης.

Πάνω από 4.000 γυναίκες απέρριψαν τα εμφυτεύματα και μόνο στη Γαλλία 15.000 τα αντικατέστησαν με άλλα.

Τα επικίνδυνα εμφυτεύματα είχαν τοποθετηθεί σε 42.000 γυνα΄κες στη Βρετανία, 30.000 στη Γαλλία, 25.000 στη Βραζιλία και 15.000 στην Κολομβία.

Εφόσον καταδικαστούν οι υπεύθυνοι της εταιρείας αντιμετωπίζουν πενταετή ποινή φυλάκισης.