Στις 13 Μαΐου έχει προσδιοριστεί η δίκη της ομάδας του Μάρκου Καραμπέρη, επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης που εμφανίζεται ως βασικός κατηγορούμενος στο κύκλωμα τοκογλυφίας. Μαζί του στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη 13 άτομα, μεταξύ αυτών ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαχατζής, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος Φερέτης, δύο τραπεζικά στελέχη και ένας αστυνομικός. Οι εμπλεκόμενοι θα δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, εκβίαση και ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ομάδα Καραμπέρη δάνειζε χρήματα με τόκο 5%-15% μηνιαίως, εκβίαζε και απειλούσε επιχειρηματίες, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια είχε κέρδη από τοκογλυφική δράση που ανέρχονται στα 40,3 εκατ. ευρώ. «Αξίωνε εκβιαστικά την καταβολή χρηματικών ποσών, απειλώντας ότι αν δεν του αποδίδονταν θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των δανειζομένων» αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Επιπλέον, γίνεται αναφορά και σε αυτοκτονίες επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι φέρεται να έπεσαν θύματα της ομάδας Καραμπέρη. Πρόεδρος στη δίκη Καραμπέρη ορίστηκε ο πρόεδρος Εφετών Γιώργος Αποστολάκης, ο δικαστής στην πρόσφατη υπόθεση Παπαγεωργόπουλου.

Η δικογραφία της μεγάλης υπόθεσης τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη χωρίστηκε σε τέσσερις μικρότερες, καθώς διαπιστώθηκε ότι αφορά ισάριθμες ομάδες με ξεχωριστή δομή και δράση. Εκτός από την ομάδα Καραμπέρη, παραπεμπτική πρόταση σε δίκη έχει υποβληθεί και για τις ομάδες Πολυμέρη και Λαμπάκη. Ο τελευταίος προχώρησε στην ποινική συνδιαλλαγή για την αποζημίωση των θυμάτων του, γεγονός που σημαίνει ότι θα δικαστεί με ευνοϊκότερους όρους για το αδίκημα της τοκογλυφίας.