Ομαδική «αμνησία» βασικών μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι αρνούνται ότι έπεσαν θύματα εκβιασμού και απειλών, ανατρέπει τα δεδομένα στην πρώτη δίκη του μεγάλου κυκλώματος τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη!

Επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και ιδιώτες αλλάζουν στάση στο ακροατήριο και ανασκευάζουν όσα οι ίδιοι υποστήριξαν στην προδικασία. Αποδίδουν σε «βέβαιη παρανόηση» των αστυνομικών και του ανακριτή όσα αποτυπώθηκαν στις αρχικές τους καταθέσεις, αποδομώντας το βαρύ κατηγορητήριο σαν να επρόκειτο μάλλον για μάρτυρες υπεράσπισης.

Στις έξι πρώτες συνεδριάσεις στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα φερόμενα ως θύματα παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για κάθε κατηγορία που περιγράφεται στην ογκώδη δικογραφία, αρνούμενοι να καταθέσουν οτιδήποτε επιβαρυντικό εις βάρος των 24 κατηγορουμένων της ομάδας των αδελφών Μελέτη.

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ. Και αυτό παρά τις αντιδράσεις και την αμηχανία των δικαστών της έδρας που ζήτησαν από τους περισσοτέρους να βρίσκονται καθημερινά στο δικαστήριο έως το τέλος της δίκης, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για ψευδορκία.

«Αν νομίζετε ότι με τη στάση σας βοηθάτε, κάνετε λάθος. Θα έπρεπε κανονικά να κατηγορηθούν όλοι οι μάρτυρες για ψευδορκία», αναφώνησε η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη προς τον μάρτυρα, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, ο οποίος εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο ίδιος είχε καταθέσει προανακριτικά ότι αναγκαζόταν να καταβάλλει χρήματα στους κατηγορουμένους για «προστασία». Χθες το διέψευσε και όταν οι δικαστές τού επισήμαναν την αρχική του κατάθεση, απάντησε: «Πρόκειται για παρεξήγηση. Στην κατάθεσή μου υπάρχουν τελίτσες και κενά». «Εχει την υπογραφή σας, κύριε. Οι απαντήσεις σας είναι αντιφατικές. Είναι μαύρο – άσπρο», απάντησε ο εισαγγελέας.

«Δεν εκβιάστηκα ούτε δανείστηκα χρήματα από τους αδελφούς Μελέτη», υποστήριξε στην προηγούμενη συνεδρίαση άλλος ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στη Χαλκιδική, ο οποίος είχε καταθέσει στην Αστυνομία ότι κατέβαλε 1.000 ευρώ στην ομάδα Μελέτη για προστασία. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι εισέπραξε και τοκογλυφικό δάνειο ύψους 7.000 ευρώ, επιστρέφοντας 9.000 ευρώ.

«Δεν μου ζήτησαν χρήματα, ούτε με χτύπησαν. Οι απειλές που δέχτηκα από τον κατηγορούμενο αφορούσαν αντιζηλία για μια γυναίκα…» υποστήριξε ιδιοκτήτης αρτοποιείου, ο οποίος είχε παραδεχθεί κατά την προδικασία ότι «έσπαγε» επιταγές στους κατηγορουμένους. Ο ίδιος διέψευσε και μία τηλεφωνική συνομιλία με κατηγορούμενο, η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ισχυριζόμενος ότι «παραπλανήθηκε από άγνωστο που παρίστανε έναν φίλο του»…

«Είχα προβλήματα εκείνον τον καιρό και πάνω στην ανακατωσούρα μου υπέγραψα την κατάθεση», απάντησε από την πλευρά του ωρολογοποιός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επίσης άλλαξε στάση στο δικαστήριο. Το ίδιο πρόσωπο είχε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2011, δύο μήνες πριν από τις συλλήψεις: «Εδωσα τμηματικά πέντε επιταγές πελατών αξίας 30.000 ευρώ, για τις οποίες πήρα 22.000 ευρώ. Αρχές του 2008, επειδή μία επιταγή αξίας 5.000 ευρώ δεν πληρώθηκε στην ώρα της, δέχτηκα μία κλήση στο τηλέφωνο: «Η επιταγή δεν πληρώθηκε, τράβα βρες τα λεφτά μέχρι αύριο, αλλιώς θα έρθω στο μαγαζί και θα το σπάσω»».

Εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση άλλου ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της Χαλκιδικής, ο οποίος, παρότι δεν διαφοροποιήθηκε από τις προγενέστερες καταθέσεις του, ισχυρίστηκε ότι «πουθενά στη Χαλκιδική δεν υπάρχουν κυκλώματα προστασίας». Τόνισε ακόμη ότι ο βασικός κατηγορούμενος τον βοήθησε να βρει υπαλλήλους στο κατάστημά του, λέγοντας μάλιστα πως «αν άνοιγε γραφείο ευρέσεως εργασίας, θα έβγαζε πολλά λεφτά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι βασικοί μάρτυρες δεν είχαν καν εμφανιστεί την πρώτη ημέρα της δίκης, με αποτέλεσμα να απειληθούν με βίαιη προσαγωγή. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις που δέχτηκε, στο δικαστήριο δεν έχει ακόμη εμφανιστεί ο κεντρικός μάρτυρας κατηγορίας, από τις καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε η έρευνα των διωκτικών Αρχών για τη σύλληψη και των τεσσάρων ομάδων των φερόμενων τοκογλύφων και εκβιαστών στη Θεσσαλονίκη. Ο δικηγόρος του παρουσιάστηκε τελικά στο δικαστήριο λέγοντας ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί ο μάρτυρας επειδή εκκρεμούν εις βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη προς το Δημόσιο και αν εμφανισθεί θα… συλληφθεί!

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση του παρουσιαστή Αντώνη Κανάκη (πραγματικό όνομα Αντώνης Δούμας), ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τα οποία μέλη της ομάδας Μελέτη φέρονται να «προστάτευαν». Ο παρουσιαστής ακούγεται να συνομιλεί τηλεφωνικά με έναν εκ των κατηγορουμένων, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε συνομιλίες μεταξύ κατηγορουμένων.

Η ομάδα Μελέτη είναι, σύμφωνα με τη δικογραφία, μία από τις τέσσερις του μεγάλου κυκλώματος τοκογλύφων και εκβιαστών που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τους τρεις αδελφούς Μελέτη, στο εδώλιο κάθονται ακόμη 21 άτομα –μεταξύ αυτών ένας εφοριακός και ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να εκβίαζε τουλάχιστον 30 επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας τοκογλυφικά κέρδη ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα από το 2001 έως το 2012.