Νέος γύρος στην κόντρα εμπόρων – υπουργείου Ανάπτυξηςξεκίνησε για το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι μετά το Πάσχα θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται προαιρετικά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

«Θα αφορά τις 52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα, κάτω των 250 τετραγωνικών και προαιρετικά όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει. Δεν θα είναι υποχρεωτικό. Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε για επτά Κυριακές», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκορδάς.

Το θέμα των Κυριακών αποτελεί κόκκινο πανί για τους εμπόρους που αντιδρούν στις προωθούμενες ρυθμίσεις από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίζοντας το υπουργείο κλείνει τα αυτιά του στις προτάσεις των εμπόρων. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε δήλωση του κάνει λόγο για με επιλεκτικές διαρροές από «κύκλους» ανώνυμων «υπευθύνων» τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το θέμα , ζητώντας να σταματήσει ο αποκλεισμός των θεσμοθετημένων φορέων της αγοράς από τις συζητήσεις.

Πάντως η κυβέρνηση επιμένει στην αρχική της πρόταση για προαιρετικό άνοιγμα των «μικρών» καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου και για άνοιγμα όλων των καταστημάτων (μικρών και μεγάλων) για 7 Κυριακές το χρόνο. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι η θέση της Τρόικας ήταν να ανοίγουν μικροί και μεγάλοι δέκα Κυριακές το χρόνο , σύμφωνα με πήγες του υπουργείου Ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει την Τρόικα και έτσι η ρύθμιση θα κατατεθεί όπως ακριβώς είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει σε μια διευρυμένη απελευθέρωση και στην αρχική της πρόταση για 52 Κυριακές, παρά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου και τις επιφυλάξεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και το θέμα θα κριθεί στη Βουλή όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο».

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση όπως είχε παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου προβλέπει ότι:

-Κάθε Κυριακή θα μπορούν να ανοίγουν ελεύθερα τα εμπορικά καταστήματα έως 250 τ.μ. (που δεν εντάσσονται σε αλυσίδες και δεν λειτουργούν ως “shops-in-a-shop”)

– Τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο και συγκεκριμένα :

Τα Χριστούγεννα: δύο Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το Πάσχα: την Κυριακή των Βαΐων (η Κυριακή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα

– Στην περίοδο των εκπτώσεις: την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων που καθιερώνεται να γίνονται σε τέσσερις περιόδους. (χειμερινές, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θερινές από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου).