Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 50 χρόνων σημειώθηκε χθες στο Νοτιοανατολικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σπέρνοντας τον πανικό σε κατοίκους περιοχών και των δύο χωρών, καταστρέφοντας δεκάδες κτίρια και αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές. Εως χθες το απόγευμα ο αριθμός των θυμάτων παρέμενε άγνωστος, καθώς οι ανακοινώσεις των ιρανικών Αρχών και οι δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, παρουσιάζοντας αντικρουόμενα στοιχεία. Αμέσως μετά τον σεισμό αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «αναμένουμε πως οι νεκροί θα είναι εκατοντάδες» ενώ ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Press TV μίλησε για τουλάχιστον 40 νεκρούς, διαψεύδοντας όμως στη συνέχεια την είδηση.
Μερικές ώρες μετά ο κυβερνήτης των επαρχιών Σιστάν και Μπαλουτσιστάν δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ISNA ότι «ευτυχώς, ο σεισμός δεν είχε θύματα», ενώ οι τραυματίες, προσδιόρισε ο αξιωματούχος, ανέρχονται σε περίπου 40. Ωστόσο, τουλάχιστον 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν στο γειτονικό Πακιστάν, στην περιοχή της πόλης Μασκέλ, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές ακόμη ασιατικές χώρες - ουρανοξύστες δονήθηκαν στο Νέο Δελχί, στο Καράτσι άνθρωποι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, πανικός προκλήθηκε και στις χώρες του Περσικού Κόλπου.   
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Γεωφυσικής USGS, ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 15.14 (τοπική ώρα), ήταν μεγέθους 7,8 ρίχτερ, το εστιακό του βάθος ήταν 82 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 198 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ζαχεντάν στο Ιράν και 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πακιστανικής πόλης Τουρμπάτ. Το Κέντρο Γεωφυσικής της Τεχεράνης ανακοίνωσε πως ο σεισμός είχε διάρκεια 40 δευτερόλεπτα και ήταν ο πιο ισχυρός που έχει σημειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε μία από τις πιο σεισμικές περιοχές του πλανήτη.  
Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στο Ιράν Μορτέζα Μοραντιπούρ ανακοίνωσε πως στην περιοχή, η οποία είναι δύσβατη και ορεινή, έχουν ήδη αναπτυχθεί σωστικά συνεργεία ενώ δικαιολόγησε τον αρχικό πανικό αναφορικά με τους φερόμενους ως νεκρούς στο μέγεθος του σεισμού: «Εξαιτίας της έντασης του σεισμού αναμέναμε πως θα είχαν σημειωθεί σοβαρές ζημιές σε κατοικημένες περιοχές αλλά το εστιακό του βάθος ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα οι ζημιές που προκλήθηκαν να είναι αντίστοιχες με τις ζημιές που προκαλούν σεισμοί μεγέθους 4 ρίχτερ». Την ίδια στιγμή το Ασοσιέιτεντ Πρες υπογράμμιζε σε τηλεγράφημά του ότι οι αποκλίσεις αναφορικά με τα θύματα ενδέχεται να οφείλονται στην επιθυμία των Αρχών να υποβαθμίσουν το γεγονός, καθώς ο χθεσινός σεισμός ήταν ο δεύτερος που σημειώθηκε στο Ιράν σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας - στις 9 Απριλίου ένας σεισμός μεγέθους 6,1 ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μπουσέρ, στις ιρανικές ακτές του Περσικού Κόλπου, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άτομα και να τραυματιστούν 800, ενώ σχεδόν ολοσχερώς καταστράφηκαν και δύο χωριά.

Τα τελευταία χρόνια
Το 2003, ένας σεισμός μεγέθους 6,6 ρίχτερ ισοπέδωσε την πόλη Μπαμ σκοτώνοντας σχεδόν 30.000 ανθρώπους, ενώ επίσης 30.000 Ιρανοί έχασαν τη ζωή τους το 1990 από σεισμό που σημειώθηκε κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από