Περισσότερα από τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί ο «Μάντις», το τεράστιο εξάποδο ρομπότ – και όχι όχημα – που μπορεί να πάει… παντού περπατώντας, σύμφωνα με τον βρετανό κατασκευαστή και εμπνευστή του Ματ Ντέντονς.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις ρομποτικές κατασκευές είναι η προσαρμογή τους στις επιφάνειες, καθώς στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο επίπεδες και λείες επιφάνειες. Ο Μάντις μπορεί να κινηθεί σε οποιαδήποτε στερεά επιφάνεια», εξηγεί ο Ματ στον τηλεοπτικό σταθμό Discovery.

Το ύψος του είναι 2,8 μέτρα, η μηχανή αποδίδει 2.200 κυβικά και «βγάζει» 50 άλογα. Μπορεί να ελεγχθεί – οδηγηθεί είτε από άνθρωπο που κάθετε στο τιμόνι, είτε εξ’ αποστάσεως μέσω ασύρματου δικτύου.

Ως λειτουργία μπορεί να μετακινεί, να σηκώνει μεγάλα αντικείμενα, ή να αναδιπλώνει τον εαυτό του και να γίνεται κρεβάτι.

Μέχρι στιγμή ο Μάντις κινείται πάρα πολύ αργά, με 1 χιλιόμετρο ανά ώρα. Το λογισμικό πλοήγησης βασίζεται αποκλειστικά στις πληροφορίες που αποκτά από τα πόδια του όταν αγγίζει το έδαφος. Μελοντικές εκδόσεις, σύμφωνα με την εταιρεία, θα διαθέτουν οπτική αναγνώριση χώρου, επιτρέποντας στον Μάντι να αξιολογεί την τοπογραφία του περιβάλλοντος εκ των προτέρων.

Προς το παρόν, πάντως, το ρομπότ διατίθεται προς ενοικίαση μόνο για λόγους εντυπωσιασμού σε ειδικές εκδηλώσεις.

Δείτε το «τεστ ντράιβ» του Μάντι