Για τη δολοφονία του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ το 1993 κατηγορείται επισήμως ένας απόστρατος ταξίαρχος, καθώς δικαστήριο της Αγκυρας έκανε δεκτό το κατηγορητήριο της εισαγγελίας.

Με την εξέλιξη αυτή, η υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του Οζάλ λαμβάνει νέες διαστάσεις με την εκδοχή της δολοφονίας να βγαίνει από τη σφαίρα της εικασίας και να υιοθετείται για πρώτη φορά επισήμως η άποψη ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση Εργκενεκόν, κατηγορείται δηλαδή για συνωμοσία στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση του τουρκικού παρακράτους.

Κατηγορούμενος ερήμην είναι, επίσης, και ένας αντισυνταγματάρχης, για τον οποίο δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ο Ερσόζ σε συνεργασία με τον αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλητηρίασαν βάσει σχεδίου τον Τουργκούτ Οζάλ για να τον δολοφονήσουν». Η εισαγγελία ζητά την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο.

Tα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διεξήχθησαν στη σορό του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και της οποίας έγινε πρόσφατα εκταφή για το σκοπό αυτό αποκαλύπτουν την ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών δηλητηριωδών ουσιών, σύμφωνα με πηγές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Μεταξύ των ουσιών περιλαμβάνεται και το DDT, το οποίο έχει απαγορευθεί στη χώρα από το 1980. Πρόκειται για ισχυρό εντομοκτόνο, το οποίο όμως αν απορροφηθεί από τον οργανισμό, προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Εντοπίστηκαν επίσης αμερίκιο και πολώνιο. Το τελευταίο έχει ακουστεί ιδιαίτερα και για την περίπτωση του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Τουργκούτ Οζάλ, όγδοος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Αγκυρας και σε ηλικία 65 ενώ κατείχε το αξίωμα του εν ενεργεία προέδρου.

Η απόφαση να παραπεμφθεί σε δίκη ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία έρχεται την παραμονή της 20ης επετείου από το θάνατο του Τουργκούτ Οζάλ.