Το FBI, η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας της Βοστώνης διέψευσαν την πληροφορία που μετέδωσαν πολλά ΜΜΕ ότι συνελήφθη ένας ύποπτος ο οποίος εκτιμάται ότι συμμετείχε στις φονικές βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας στη Βοστώνη.

«Παρά τα εκτεταμένα ρεπορτάζ, καμία σύλληψη δεν έχει γίνει για την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης», ανακοίνωσε το FBI.

«Κανείς ύποπτος δεν έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης», έγραψε η Αστυνομία της Βοστώνης στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Την πληροφορία διέψευσε και το Γραφείο της Εισαγγελίας της Βοστώνης.

Ενημερωτικό αλαλούμ

Για περισσότερο από μία ώρα επικρατούσε σύγχυση, καθώς πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδιδαν την πληροφορία της σύλληψης, την ίδια στιγμή που άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί επέμεναν ότι κανείς δεν είχε συλληφθεί.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News και ο ιστότοπος της εφημερίδας Boston Globe μετέδωσαν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ότι ένας ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας «είχε συλληφθεί» από την Αστυνομία.

Λίγο αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι «επίκειται η σύλληψη ενός υπόπτου», για να επανέλθει μερικά λεπτά αργότερα μεταδίδοντας ότι «ένας ύποπτος κρατείται από τις Αρχές» και, μάλιστα, «αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή της Βοστώνης».

Στις 3 το μεσημέρι, η πληροφορία διαψεύστηκε επισήμως από το FBI, την Αστυνομία της Βοστώνης και το γραφείο του Εισαγγελέα της Βοστώνης, με αποτέλεσμα οι τρεις πρώτοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί να ανασκευάσουν.

Το Associated Press, ενώ μετέδωσε τη διάψευση της είδησης, σημείωσε ότι η πηγή του «επιμένει ότι ένας ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση». Σύμφωνα με το πρακτορείο, τη δήλωση αυτή έκανε αξιωματούχος της αστυνομίας ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το CNN ανασκεύασε την πληροφορία που είχε αρχικά μεταδώσει, αναφέροντας ότι μια αστυνομική πηγή είχε πληροφορήσει έναν ρεπόρτερ του ότι ένας άνδρας είχε συλληφθεί. Αργότερα, όμως, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον ίδιο ρεπόρτερ ότι είχε συμβεί «μια παρεξήγηση μεταξύ των αξιωματούχων» και ότι κανείς δεν έχει συλληφθεί.

Πηγές τις οποίες επικαλέστηκε νωρίτερα το CNN, καθώς επίσης και άλλα ΜΜΕ, ανέφεραν ότι οι Αρχές αναγνώρισαν έναν ύποπτο εξετάζοντας το υλικό που κατέγραψαν δύο κάμερες ασφαλείας λίγο πριν σημειωθεί η μία από τις δύο εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή τριών ατόμων και τραυμάτισαν 176 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το CNN, στο βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να αφήνει μια μαύρη τσάντα στο σημείο όπου εξερράγη η δεύτερη βόμβα.

Εκκενώθηκαν προσωρινά τα δικαστήρια

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βοστώνη, έδωσαν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της πόλης, το οποίο είχε εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας για περισσότερο από μία ώρα.

Στο κτίριο τη στιγμή της εκκένωσης βρίσκονταν δεκάδες δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν σπεύσει εκεί μετά τις πληροφορίες για τη σύλληψη ενός υπόπτου, οι οποίες διαψεύστηκαν.

Το FBI είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί σε επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία των ερευνών, ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης γνωστοποίησε ότι η ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου ματαιώνεται, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.