Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον θέλουν ως ένα από τα φαβορί ακόμα και για μετάλλιο, ο Λευτέρης Πετρούνιας «έκλεψε» την παράσταση από ελληνικής πλευράς στην πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής της Μόσχας την Τετάρτη.

Ο πρωταθλητής μας στους κρίκους, εκτέλεσε το πρόγραμμα με τον υψηλότερο συντελεστή δυσκολίες (7.00) και ήταν πρώτος μετά τη διεξαγωγή των δύο από τους τρεις προκριματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντας από νωρίς πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος.

Τελικά τερμάτισε 2ος στον προκριματικό των κρίκων με 15,625 βαθμούς και το Σάββατο (20/04) θα διεκδικήσει το δεύτερο μετάλλιό του στο θεσμό, έπειτα από το χάλκινο που είχε κατακτήσει το 2011 στο Βερολίνο.

Αντίπαλοί του στον τελικό θα είναι οι Ντενίς Αμπλιάζιν (Ρωσία, 15,733), Ιγκόρ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία, 15,583), Λαμπέρτους Φαν Χέλντερ (Ολλανδία, 15,533), Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία, 15,366), Μαρσέλ Νγούιεν (Γερμανία, 15,300), Ντάνι Πινιέιρο-Ροντρίγκες (Γαλλία, 15,200) και Ματέο Μοράντι (Ιταλία, 15,200).

Δυστυχώς δεν είχαμε ανάλογη πορεία και στις άλλες ελληνικές συμμετοχές της πρεμιέρας, με πιο άτυχο τον 6ο Ολυμπιονίκη μας στο δίζυγο, τον Βασίλη Τσολακίδη.

Παρά τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας που είχε βάλει στο πρόγραμμά του στο δίζυγο (6.50) και ενώ το είχε εκτελέσει σχεδόν άψογα, ο Τσολακίδης περιορίστηκε τελικά στους 14,800 βαθμούς, επειδή δέχθηκε από τους κριτές ποινή (0,30 β.) λόγω υπέρβασης του χρόνου που είχε για να εκτελέσει το πρόγραμμά του. Ετσι ο πρωταθλητής μας και σπεσιαλίστας στο δίζυγο έχασε μια βέβαιη πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος μένοντας 12ος.

Στο έδαφος, ο περσινός πρωταθλητής Ευρώπης, Λευτέρης Κοσμίδης, δεν απέφυγε κάποια μικρά λάθη, ενώ δέχθηκε και μείωση 0,10 β. στην εκτέλεση του προγράμματός του (αρχική αξία 6,50) επειδή πάτησε εκτός ορίων μένοντας εκτός τελικού (12ος) με 14.966β.

Στις ασκήσεις εδάφους συμμετείχε και ο Δημήτρης Μαρκούσης, που όμως επίσης δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό μένοντας στους 14,950 βαθμούς και στη 13η θέση.

Εκτός του εξαιρετικού Πετρούνια, στους κρίκους συμμετείχε και ο «πρωτάρης» σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Κώστας Κωνσταντινίδης, που μπορεί να έμεινε εκτός τελικού (συγκέντρωσε 14.900 βαθμούς και ήταν 12ος) αλλά αναλογικά η εμφάνιση ήταν πολύ καλή για τον 21χρονο αθλητή μας.

Την Πέμπτη θα μπουν στη μάχη της διάκρισης και οι γυναίκες με πρώτες τις νεαρές Μυρόπη Χριστοφιλάκη και Μαρία Σίμου, που θα εκτελέσουν προγράμματα και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, συμμετέχοντας στον 1ο όμιλο του προκριματικού.

Πάντως τις μεγαλύτερες ελπίδες για διάκριση έχει η Βάσω Μιλλούση, που θα αγωνιστεί αργότερα στον 3ο προκριματικό όμιλο με στόχο την πρόκριση στον τελικό της δοκού, ενώ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στο έδαφος.