Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες –Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank –θα περάσουν οι μικρές τράπεζες που δεν θα καλύψουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε ότι «οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορεί να λειτουργούν, αν το επιθυμούν και κριθεί σκόπιμο, και ως ενσωματωτές μικρότερων τραπεζών», ώσπου να εκπονηθεί η γενικότερη στρατηγική για το μέλλον του τραπεζικού τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τη στρατηγική αυτή θα εκπονήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την τρόικα, έως το τέλος Ιουλίου. Αντίστοιχα, η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών θα γίνει υποχρεωτικά έως τα τέλη Απριλίου από τα 50 δισ. τα οποία είναι διαθέσιμα και επαρκούν για τον σκοπό αυτόν.

Προσκλητήριο Κωστόπουλου. Παράλληλα, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η γενική συνέλευση της Alpha Bank ενέκρινε χθες την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους έως 4,57 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την τράπεζα, η κάλυψη του 10% είναι βέβαιη ενώ στόχος είναι να συγκεντρωθούν 550 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν συνολικά στο 12% της αύξησης.

Η διαδικασία της αύξησης θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο και οι μέτοχοι θα έχουν τις νέες μετοχές στην κατοχή τους έως τα τέλη Μαΐου. Τότε θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των warrants, που θα επιτρέπουν στους κατόχους τους να αγοράσουν εννιά επιπλέον μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή. Επίσης, η γενική συνέλευση έδωσε την έγκρισή της στο ενδεχόμενο reverse split, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε εύρος από 2/1 έως 10/1.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στους μετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση: «Να λάβετε όλοι μέρος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι κλειδί όχι μόνο για την Alpha αλλά και για το σύνολο του κλάδου.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας», δήλωσε χαρακτηριστικά.