Σφοδρές επικρίσεις από όλα τα κόμματα, των Συντηρητικών συμπεριλαμβανομένων, δέχεται η βρετανική κυβέρνηση Κάμερον για τον σχεδιασμό και τα έξοδα της κηδείας της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το Μπιγκ Μπεν και το Ρολόι του Γουεστμίνστερ θα σιγήσουν, μία ενέργεια που έχει να συμβεί στο Λονδίνο, ως ένδειξη απόδοσης τιμής και σεβασμού σε εκλιπόντα, από την κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Τα πρώτα πυρά κατά του βρετανικού κυβερνητικού σχεδιασμού εξαπέλυσε η βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός Υγείας Νταϊάν Αμποτ που έκρινε υπερβολική την παρουσία 700 στρατιωτικών στην κηδεία και από τα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Βουλευτής των Συντηρητικών ο Μπεν Γουάλας έγραψε στο twitter ότι «τα περισσότερα σχέδια για την κηδεία της Θάτσερ ήταν έτοιμα από το 2008» ενώ ένας άλλος βουλευτής των Τόρις ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρεθεί στην κηδεία της πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας που θα τελεστεί αύριο.

Ο επικεφαλής υπουργός για την οργάνωση της κηδείας της Θάτσερ με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αληθινό Γαλάζιο», Φράνσις Μοντ δέχεται επικρίσεις για την υψηλή δαπάνη και την προσπάθειά του, όπως λένε οι επικριτές του να αποκρύψει τα πλήρη στοιχεία για το συνολικό κόστος της όλης επιχείρησης, καθώς ο Μοντ είχε δηλώσει ότι στα έξοδα δεν πρέπει να συμπεριληφθούν, αυτά που θα δοθούν ως έξοδα παραστάσεως των ενστόλων που θα παραβρίσκονται στην κηδεία.

Ωστόσο, τα έξοδα αυτά των στρατιωτικών και αστυνομικών είχαν συμπεριληφθεί στις κηδείες και της ΠριγκίπισσαςΝταϊάνα και της μητέρας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Είναι μία κηδεία με κρατική δαπάνη χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρηματοδότηση των εξόδων της και χωρίς την συγκατάθεση του λαού. Ο Τσόρτσιλ που ήταν ο μοναδικός Πρωθυπουργός εδώ και 100 χρόνια που κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη ένωσε τη χώρα αντίθετα με την Μάργκαρετ Θάτσερ που τη δίχασε» υποστήριξε ο βουλευτής των Εργατικών Τζον Χίλεϊ στη βρετανική Βουλή.

Το κόστος της κηδείας της πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια στερλίνες, περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς 15,5 εκατομμύρια δολάρια.