«Ενθαρρύνουμε τον Πρωθυπουργό να ετοιμαστεί για την ηρωική έξοδο και για εκλογές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Η χώρα χρειάζεται άμεση και ριζική αλλαγή πορείας. Άμεση αναστολή του μνημονίου. Χρειάζεται όραμα και μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος παρατήρησε επίσης ότι «ακόμα και οι ίδιοι οι δανειστές μας έχουν παραδεχτεί ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει». «Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να λέει ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία θα αντικαταστήσει το μνημόνιο «με ένα εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

«Δικός μας στόχος», πρόσθεσε, «δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν, στο 2009 πριν την κρίση. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους, προς νέα οικονομικά και παραγωγικά πρότυπα».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ακόμη ότι η αρχή θα γίνει με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν το μνημόνιο, συμπληρώνοντας πως «αυτή η επιλογή δεν έχει δημοσιονομικό κόστος».

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, φορολόγηση του πλούτου, τη δημιουργία ενός δικαιότερου και σταθερού φορολογικού συστήματος, καθώς και μεγάλες συνταγματικές τομές που «θα ξαναφέρουν την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Θέλουμε να εφαρμόσουμε μεγάλες προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τις έχει ανάγκη ο τόπος και που μόνο εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε γιατί μόνο εμείς δεν είμαστε στο μισθολόγιο της διαπλοκής. Είμαστε εξαρτημένοι μονάχα από τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εγγυόμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Προτεραιότητά μας είναι η κοινωνική και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας», συνέχισε.