Φουλ για ιδρυτικό συνέδριο στα μέσα Ιουλίου πάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που εκφράστηκαν για το θέμα αυτό ακόμη και από στελέχη και συνιστώσες της πλειοψηφίας. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το συνέδριο θα γίνει 11-14 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, υπέρ της μετάθεσης του ιδρυτικού συνεδρίου για το φθινόπωρο τάχθηκαν, με κείμενο που κατέθεσαν, ο επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδος και επικεφαλής της νευραλγικής Επιτροπής Καταστατικού Ρούντι Ρινάλντι και άλλα τρία στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (Λουκάς Αξελός, Γιώργος Νικολακάκης και Γιάννης Χατζηαντωνίου). Το ίδιο κείμενο, που πρότεινε τη διεξαγωγή πρώτα ενός «καταστατικού συνεδρίου» και αργότερα το ιδρυτικό συνέδριο, υπέγραψαν μεταξύ άλλων και μέλη της ΚΕ προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως η Νίνα Κασιμάτη του Νέου Αγωνιστή.

Υπέρ της ίδιας θέσης, χωρίς όμως να υπογράψει το κείμενο, τάχθηκε ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα και ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ. Εντύπωση προκάλεσε η σιωπή για το θέμα αυτό από την πλευρά της μειοψηφίας –Λαφαζάνης, Νταβανέλλος –η οποία έχει ταχθεί επίσης υπέρ της χρονικής μετάθεσης του συνεδρίου για το φθινόπωρο, ώστε να δοθεί χρόνος στη βάση να συζητήσει και να τοποθετηθεί πάνω στα κείμενα του ιδρυτικού συνεδρίου (καταστατικό και θέσεις).

Στο κείμενο που κατατέθηκε στην ΚΕ, τα στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν ότι «χρειαζόμαστε ένα συνέδριο ουσίας και όχι ένα συνέδριο καταγραφής συσχετισμών, ιδρυτικό και ελπιδοφόρο, και όχι ένα συνέδριο μακριά από την ουσία των ζητημάτων που απασχολούν τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τον λαό και τη χώρα».

Και βάζουν ζήτημα της εσωτερικής οργάνωσης του κόμματος μέχρι τώρα, λέγοντας πως «οι έντονες επιφυλάξεις μας ενισχύονται και από το γεγονός ότι οι εσωτερικές διαδικασίες (σε τοπικές επιτροπές, στις εκλογές νομαρχιακών επιτροπών), πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο μοτίβο ανεπάρκειας και κακής διαδικασίας που είχαμε στη συνδιάσκεψη. Αντί της προχειρότητας και του χειροτεχνισμού χρειαζόμαστε μια καθαρή πολιτική για τον φορέα που οικοδομούμε».