Σε δέκα εξαμηνιαίες δόσεις, αντί των 48 που ισχύουν σήμερα, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να πληρώνουν τα πρόστιμα για την τακτοποίησή τους.

Το μίνιμουμ της εξαμηνιαίας δόσεις θα πρέπει να καλύπτει το 5% της συνολικής αξίας τους προστίμου.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τα μέτρα θα τεθούν σε διαβούλευση με στόχο τις  επόμενες μέρες να κατατεθούν στην  Βουλή.

Πλέον υπάρχει κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων :

  • Ετσι κατασκευές πριν από το 1975 νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου ύψους 500 ευρώ.
  • Αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν του '83 νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και 15% του συνολικού προστίμου που ίσχυε μέχρι σήμερα. Δημιουργείται ειδική κατηγορία αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί από  το 1983 έως το 2003. Αυτά εξαιρούνται από την κατεδάφιση (έχοντας όμως μπει στην ταυτότητα κτιρίου) και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να πληρώσουν παράβολο 500 ευρώ και 80% του προστίμου που ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Μικρές αυθαίρετες κατασκευές (όπως πέργκολα) σε κτίρια με οικοδομική άδεια εξαιρούνται από την κατεδάφιση με καταβολή παραβόλου 500 ευρώ.

 
Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παράβαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος - σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια - εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Και εδώ με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και του προστίμου που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Δεν αλλάζει κάτι για τα κτίρια που έχουν οικοδομική άδεια και τα οποία τακτοποιούνται για 30 χρόνια όπως ισχύει και σήμερα με την καταβολή του προστίμου.

Οι εκπτώσεις

Για τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων με 80% αναπηρία η έκπτωση, για την καταβολή των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είναι 85% . Για τους πολύτεκνους οι έκπτωση είναι 80%, για αυτούς που έχουν αναπηρία 67% και ατομικό εισόδημα 8.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ η έκπτωση είναι 80% και τέλος οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 ευρώ η έκπτωση είναι 70%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από