Σαφάρι για τους επιόρκους και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα μπορούσαν το ταχύτερο δυνατόν να καταργηθούν, ξεκινάει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα.

«Θα ήταν καλό την επόμενη φορά που θα έρθει η τρόικα να δει κάποια αποτελέσματα, γι’ αυτό προσπαθούμε να τρέξουμε γρήγορα», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου, παρά το γεγονός πως υποστηρίζουν ότι τελικώς δεν υπάρχει ρήτρα για 2.000 απομακρύνσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Με κατεπείγουσα εγκύκλιο, που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες σε όλα τα υπουργεία, θα περιγράφονται οι διαδικασίες για την επιτάχυνση εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων. Στο στόχαστρο μπαίνουν σε πρώτη φάση οι υποθέσεις υπαλλήλων οι οποίοι έχουν διωχθεί ποινικά.

Πρόκειται για 1.900 περιπτώσεις που βρίσκονται στα χέρια του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και οι οποίες είχαν καθυστερήσει να εξεταστούν πειθαρχικά. Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται να σταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άλλες 294 υποθέσεις υπαλλήλων οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Μεταξύ αυτών είναι 229 περιπτώσεις επίορκων γιατρών, εφοριακών, εκπαιδευτικών κ.ά. και 65 άλλες περιπτώσεις για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως πανεπιστημιακοί ή αστυνομικοί. Ολοι διώκονται για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, που μπορεί να οδηγήσουν στην οριστική παύση από το Δημόσιο.

ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. Από τα συρτάρια βγαίνουν στο μεταξύ όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τους πιθανούς φορείς προς κατάργηση ή συγχώνευση. Στόχος είναι εντός του Μαΐου να δοθεί δείγμα γραφής προς την τρόικα, έστω για μικρό αριθμό φορέων και ακόμη και εάν διαθέτουν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων που μπορούν να απομακρυνθούν.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης υπεραμύνθηκε του σχεδίου κινητικότητας τουλάχιστον 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 35.000, δεδομένου ότι τα κενά σε υπηρεσίες του Δημοσίου υπολογίζονται σε 50.000.

ΤΑ «ΔΩΡΑΚΙΑ». Την αντίδραση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, προκάλεσε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρεται πως δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης.

Για νομιμοποίηση από την πίσω πόρτα στο φακελάκι και στο γρηγορόσημο έκανε λόγο ο κ. Ρακιντζής και επισήμανε πως θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων. «Κανένας υπάλληλος δεν τιμωρήθηκε για ανθοδέσμη ή για γλυκά», σχολίασε ο γενικός επιθεωρητής και παρέπεμψε στην ιστορία του μαθητευόμενου μάγου του Γκαίτε που ξεκίνησε να κουβαλά νερό με τη σκούπα και τελικά δεν μπόρεσε να τη σταματήσει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πάντα.

«Η διάταξη αυτή αναφέρεται αποκλειστικά σε δώρο συμβολικής αξίας, όπως βιβλία, στυλογράφοι κ.ά., και όχι σε δώρα ιδιαίτερης αξίας, πόσω μάλλον σε χρηματική καταβολή», υπήρξε το σχόλιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος υπογράμμισε μάλιστα πως με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκαν αντίστοιχες ρυθμίσεις με αυστηρές ποινές και παραπομπές σε βαθμό κακουργήματος.