Την ενεργοποίηση προγραμμάτων για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος, αλλά και για μακροχρόνια ανέργους, υποσχέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης διαμηνύει ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα του, μετά τα προγράμματα για απορρόφηση 45.000 νέων για τα οποία άρχισε χθες η εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, της στήριξης των νοικοκυριών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, που είχαν υπολογιστεί παλαιότερα σε περίπου 400.000, ο κ. Βρούτσης έχει ήδη μιλήσει για σχέδια βασισμένα σε επιδοτήσεις ή προγράμματα κατάρτισης. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ έχει υποβάλει προτάσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, απασχόληση σε μικρά έργα κοινωφελούς σκοπού, σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με επιδοτήσεις και επανακατάρτιση. Σύμφωνα με σχέδιο του ΟΑΕΔ θα μπορούσε να προβλεφθεί απασχόληση για 5 μήνες σε δήμους.

Για να υλοποιηθούν όμως αυτά τα σχέδια πρέπει προηγουμένως να γίνει μεταφορά πόρων από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ που δεν προχωρούν, όπως αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Σε μια άλλη παρέμβαση κοινωνικού χαρακτήρα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει πιλοτικά προγράμματα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο νομούς από 1/1/2014, ενώ ήδη έχει νομοθετήσει τη μείωση των ελάχιστων απαιτούμενων ενσήμων (από 100 σε 50) για την εξασφάλιση περίθαλψης.